Председателят на Комисията по туризъм д-р Илин Димитров, заедно с председателя на Народното събрание Никола Минчев и министъра на туризма Христо Проданов откриха фотоизложбата "65 години к. к. "Златни пясъци“ в "Клуба на народния представител“ в сградата на Народното събрание.

Изложбата е организирана от БХРА и "Съюза на хотелиерите в к. к. Златни пясъци“, а специални гости на събитието бяха Атанас Димитров – заместник-председател на УС на БХРА и почетният председател на организацията Благой Рагин.

"Златни пясъци“ – едно знаково място с богато културно-историческо наследство и лечебни сили – на климата, на морските и минералните си води.

На откриването бяха споделени любопитни легенди и важни факти за земите, на които се простира курортният комплекс. Оттам е минавал основен римски път, на мястото на днешния курорт е съществувала древна тракийска цивилизация, а по времето на цар Асен Втори е имало и пристанище на мястото на морското казино. Предимствата на дългите златни пясъчни ивици, в съчетание с уникална растителност и лечебни минерални извори са били оценени и през 50-те години на ХХ век, когато е поставено началото на съвременния курортен комплекс, за да стане днес едно модерно и търсено за посещение и почивка място.

Председателят на Комисията д-р Илин Димитров изтъкна важността на к. к. "Златни пясъци“ за района на Варна и покани туристите и гостите на морската столица да го посетят.

Той изтъкна красотата на дългите златни плажове, както и грижата за все по-добрия облик на "Златни пясъци“ – с нови алеи и обновени градини, мястото се превръща във все по-зелен курорт. Илин Димитров сподели и легендата, че там се е намирала първата "гроздолечебница“ на България, като с това намекна и за друга страна – за търсачите на усещания – виненият туризъм.

Министър Проданов пожела успешен сезон на знаковия български курорт.

Фотографската изложбата с ретро снимки от курорта и със запечатани моменти от модерния му обновен съвременен изглед може да бъде разгледана в сградата на Народното събрание от 26 май до 6 юни, а след това ще бъде изложена на Летище София.