Кметът на Благоевград Илко Стоянов коментира разпространена декларация от народните представители от "Продължаваме промяната“ Владимир Табутов и Андрей Гюров, които призовават общинските съветници да не подкрепят предложението за поемане на дълг за развитие на парк "Бачиново“. Той изказа мнение и за твърденията от страна на председателя на ОбС, че финансирането от Фонд ФЛАГ ще доведе до сериозни последствия за Общината.

"Приветствам всяко различно мнение, но изключително много държа на коректността, истината и фактите, затова ще припомня, че двамата депутати гласуваха ЗА това да бъде изтеглен дълг от държавата в размер на 7,3 млрд. лева. Досега не съм си позволил да изразя становище, но тъй като те дават своето мнение, ще припомня, че Благоевград е част от България. Затова моят апел към тях е, щом подкрепят идеята за надграждане на "Бачиново“, но отхвърлят тази за поемане на финансово задължение, нека намерят безвъзмездно финансиране от 17 млн. лева и помогнат тя да се осъществи. По този начин ще покажат, че обичат Благоевград и вместо да има напрежение, нека отделят 17 млн. лв. от тези 7,3 млрд. лева“, каза кметът.

Той подчерта, че е направил всичко възможно за райониране и благоустрояване на аквапарка и прилежащите му зони, като към момента проектът е одобрен от Инвестиционния съвет към Фонд ФЛАГ, а това е един огромен шанс градът да се развие.

В същото време кметът заяви, че двамата депутати не са го търсили за среща, а при опит той да инициира такава, Владимир Табутов и Андрей Гюров са отказали.

"По отношение на председателя на Общински съвет – Благоевград, който изрази становище по време на пресконференция, че поемането на дълг ще лиши Благоевград от възможността да кандидатства за реализиране на други проекти чрез финансиране ще кажа, че всеки има право на мнение. Тук обаче искам да посоча някои факти, свързани с едно предишно управление на града, известно като модела "Тасков – Камбитов“. Тогава бяха теглени заеми от Търговска банка и Тасков бе един от знаменосците на всичко това. По онова време той не се притесняваше от кредитния рейтинг, от лихвени проценти и от това какво ще се случи с Общината. По време на неговото председателство, тогава, бяха взети 2 големи заема.

Единият е на стойност над 2 млн. лева и касае ЛЕД осветлението в града, което всички виждаме в какво състояние е, но по-сериозно внимание ще обърна на втория заем, който е в размер на 7,5 млн. лева. Забележете - този тежък кредит също е взет от Търговска банска. Същият е изтеглен без обществено обсъждане, а може би председателят на ОбС си е правил собствена анкета, в която вероятно 9 от 10 човека са потвърдили, че искат това финансово бреме. За тези кредити Община Благоевград плащаше по 296 хил. лева всеки месец“, заяви Стоянов.

Той подчерта, че по неясни причини, въпреки че всичко това е публично известно, самообявили се водачи на гражданското общество в Благоевград не задават нито един въпрос във връзка с този кредит.

"Отново ще го кажа категорично - нека стане ясно, че ако има нещо, на което много държа, това е истината. А дали ще се реализира идеята за реновиране на аквапарка, това е решение на Общински съвет. Аз нямам самоцел и ще приема нещата такива, каквито са“, заяви кметът Илко Стоянов.

Той коментира и две предложения, заложени в дневния ред на Общински съвет, касаещи промяна на Общия устройствен план.

"Те са направени от председателя на ОбС. Това е абсолютен парадокс. Никой освен кмета няма право да предлага изменение на ОУП и в това отношение Закон за устройство на територията е категоричен. В чл. 124 е изрично подчертано, че Общински съвет приема решение за изработване на проект за Общ устройствен план по предложение на кмета“, заяви Стоянов, като призова гражданите да не се подвеждат по празни обещания и незаконосъобразни действия, които няма да доведат до желания резултат.