Управляващите смятат, че български надпис няма място в български град. Това се казва в изявление на ПП "Възраждане".

От няколко дни варненци се радват на името на града, изписано на кирилица. Надписът е поставен в близост до Драматичен театър "Стоян Бъчваров“ Варна и е обект на засилен интерес от страна на жители и гости на града, които се снимат с него.

Името на града е изписано на кирилица след дълга и упорита двегодишна борба на общинските съветници от Възраждане Варна с общинската администрация. Благодарение на последователността на Георги Георгиев, Юлиян Губатов, Веселин Вешев, Николай Костадинов от групата на “Възраждане“ в местния парламент и предшествениците им, надписът е факт и беше подарък за града в навечерието на 24-ти май 2022 г.

Очевидно присъствието на кирилицата обаче подразни представителите на една партия от управляващата коалиция. Техническият секретар на т.нар. "Продължаваме подмяната“ е внесъл искане до кмета на града за премахване на надписа, защото в него се виждали цветовете на руското знаме.

С това свое искане управляващите за пореден път показват, че са пропуснали часовете по география и очевидно не разпознават знамената на държавите.

Дали това огромно внимание към инициативата на "Възраждане“ от страна на американските поклоници не е продиктувано от засиления интерес на посланика на САЩ в България към местните администрации. След като овладя изцяло Министерски съвет, посланикът сега се бори да покори и местната власт. Впечатление прави засилената американска активност в цялата страна. След като в продължение на шест месеца посланикът се срещна с кметове на по-малки населени места, чисти врати в София и се снима пред рекламно пано за годишнината на "Прайд“ до усмихнатия кмет на София, сега явно на дневен ред е Варна.

Вероятно поредната команда от страна на посолството е повод кирилицата и българското, за което се бори "Възраждане“, да бъде нежелано от продължаваме подмяната в градската среда на Варна.

Призоваваме всички варненци да изразят активната си позиция и да защитим нашата писменост, която сме дали на 1/6 от света. Излезте и се снимайте с надписа, публикувайте го в социалните мрежи, нека подкрепим писането на кирилица като залеем пространството с надписа.