Предстои 37-ят поход "По стъпките на четата на Таньо войвода", съобщиха от Културно-просветно дружество "Родно Лудогорие“. Походът ще се осъществи от 30 май до 2 юни. Походът ще се проведе под патронажа на президента на Републиката Румен Радев и със съдействието на Министерството на образованието и науката. След дългото пандемично затваряне традицията е жива благодарение и на общинските ръководства на Разград, Исперих, Тутракан и Попово, които се включиха в организацията на събитието.

На 17 май 1876 г., шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, водени от 30-годишния, роден в Сливен, Таньо войвода (Таньо Стоянов Куртев), преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е създадената по идея на самия Ботев втора чета на българската емиграция в Румъния. Двете чети имат обща цел и сходна съдба. Бойният път на четата на Таньо Войвода продължава 11 дни, преминава покрай 28 селища и през три сражения. Таньо войвода загива на Керчан баир край село Априлово и след неговата смърт четата е разбита.

Тази година 220-километровия път на четата през Елията, Лудогорието и Поломието ще преминат 350 ученици от Силистра, Сливен, Кърджали, Тутракан, Исперих, Разград, Попово и София, както и много туристи и наследници на войводата и четниците. Програмата и движението на похода могат да се видят на нашия сайт www.ludogorie.org.

На 30 май в град Исперих от 17.30 ч. като част от походните прояви концерт ще изнесе Теодосий Спасов с неговата група от четирима великолепни музиканти – Пейо Пеев, Иван Георгиев, Християн Цвятков, Генадий Рашков.

На 31 май в Разград, в читалище "Развитие", проф. Христо Матанов от СУ "Климент Охридски" ще представи лекция на тема "Русия и Балканите“.

На 1 юни в Попово от 18.00 ч. на площада в града ще се проведе тържество за посрещане на походната колона, която ще се включи в традиционния за града преглед.

На 2 юни в местноста Керчан баир до село Априлово в 12.00 ч. ще преклоним глава пред величествения паметник на войводата, за да отдадем почит на всички допринесли за свободата на България.