Точна статистика за засегнатите от болести на щитовидната жлеза няма. Цифрите варират между 600 000 и 1,5 милиона. Това каза Мария Силяновска, председател на Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза ВИОМ, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "В Европа е проведено изследване, обхващащо целия Европейски съюз, и е доказано, че 10% от населението страда от заболявания на щитовидната жлеза, като 5% от тях са недиагностицирани“, заяви тя.

По думите й изследвания показват, че в световен мащаб 1,5 милиарда души страдат от заболявания на щитовидната жлеза или са в риск, като отново 50% са недиагностицирани. "Т.е. имаме един голям процент от хора, които имат заболяване, но то не е диагностицирано, не е лекувано и просто хората си живеят с него“, уточни Силяновска.

Тя припомни и симптомите – сърцебиене, напълняване, нервност, раздразнителност, загуба на памет, проблеми с менструалния цикъл, чупливи нокти и коса, косопад биха могли да са свързани със заболявания на щитовидната жлеза. "Може да се потите обилно, да ви е студено или да ви е топло, т.е. има някаква комбинация от признаци, които сам по себе си не означават нищо, но в комбинация може да се окаже, че всъщност имате проблем с функцията на щитовидната жлеза. И аз точно затова считам, че тези кампании, които са с цел повишаване на информираността, са изключително важни, защото щитовидната жлеза е изключително важна за нормалното функциониране на всички органи и системи в организма“, поясни тя.

По думите й това е един малък орган, но изключително важен, той контролира всички процеси в организма, а симптомите често са скрити. И отбеляза, че заболяванията на щитовидната жлеза могат да са причина за безплодие, сърдечно-съдови, неврологични и други заболявания. "Изключително важна е функцията на щитовидната жлеза при бременност и бих посъветвала всички млади жени да контролират функцията на щитовидната жлеза при бременност и да се консултират с ендокринолог, тъй като хипертиреоидизъм при бременни жени може да доведе до ниско ІQ на плода“, добави тя.

Според Силяновска профилактиката в последните години не е добра, а специално за профилактиката на щитовидната жлеза тя е лесна. "Бих посъветвала всеки, който открие някаква симптоматика, най-малкото да отиде да си направи кръвни изследвания. Хормонът TSH определя функцията на щитовидната жлеза – ако има изменение на функцията, може да се насочи към ендокринолог, допълни тя.