Жозе Моуриньо изведе Рома до триумф в първото издание на Купата на конференциите (1:0 срещу Фейенорд) и стана първият треньор, спечелил европейски клубен турнир с четири различни отбори. Специалния има две континентални отличия с Порто (Шампионската лига и Купата на УЕФА) и по едно с Интер (ШЛ), Манчестър Юнайтед (Лига Европа) и Рома. Интересен факт е, че последните две купи от евротурнирите за италианските клубове са спечелени именно от Моуриньо – Шампионската лига с Интер през 2010 г. и сега Лигата на конференциите с Рома.

"Много мисли ми минават през главата. В момента се чувствам истински римлянин. Влязохме в историята. Още от самото начало на сезона вярвахме, че можем да спечелим турнира. Вече имам трофеи от евротурнирите с четири различни отбори. Да спечеля с Манчестър Юнайтед беше нещо естествено и очаквано, но да триумфирам с Порто не беше нормално. Сегашният успех донесе радост на много хора. За мен има много специално значение“, заяви 59-годишният португалец.

"Винаги съм преследван от страха, че ще загубя важен финал. Този път на 100% бях сигурен, че сезонът ще завърши по специален начин. Напук на всички слухове, аз оставам в Рома. Днес влязохме в историята. Не бива да има никакви съмнения – аз оставам треньор на отбора“, допълни Моуриньо.