Международното изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус 2022" ще се проведе от 1 до 4 юни 2022 г., съобщиха за Радио "Фокус"- Пловдив организаторите.

От 1 до 4 юни 2022 г. в Международен панаир Пловдив ще се проведе 15-ото издание на Международното изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус 2022", на което домакин е България. To се реализира под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката. Основен организатор е фондация "Хемус - 95“ с председател на Управителния съвет контраадмирал (о. р.) д-р Николай Николов.

Изложбата е с мото "Отбрана, антитероризъм и сигурност“. Главното внимание на изложителите е насочено към представянето на технологични решения и възможности за участие в реализацията на основните проекти за модернизация на Въоръжените сили на Република България в областите "Въоръжение и техника“, "Комуникационно-информационни системи“, безпилотни летателни системи, системи за наблюдение и проследяване, киберзащита и други.

15-ото издание на "Хемус“ ще бъде съпътствано от международна научна конференция, организирана от Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров“, заседание на Индустриалния форум, както и от демонстрационни стрелби на Централния артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово“.

За първи път в рамките на изложбата ще се проведе "Симпозиум за научни изследвания и иновации за европейска сигурност и отбрана“ (RISE-SD), като ще се отбележи една година от стартирането на Horizon Europe (HE) и European Defence Fund (EDF), новата рамкова програма за научни изследвания и иновации.