"Дебатът за Северна Македония е един от важните дебати. Много зависи как се води, но това е една съществена тема за България. За съжаление се превърна в обект на политически злоупотреби от всякакъв характер. Апелирам към всички, които имат отношение към тази тема, да извадим настрани твърде емоционалния подход и опитите за трупане на политически дивиденти и да търсим възможните решения.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин в ефира на БНТ, съобщиха от пресцентъра на БСП.

В предаването “Денят започва“ той обясни, че ситуацията, в която се намира страната ни, е особено неприятна. "Нашата задача, като държава, е да постигнем реализацията на целите, които сме си набелязали - правата на българите в Северна Македония, общата ни история, езикът на омразата, отказът от претенции за македонско малцинство в България. Към днешна дата нямаме нито едно основание да вдигнем ветото върху РСМ, тъй като по всичко изброено дотук не беше постигнат прогрес“, категоричен е социалистът.

"Трябва на база договора с РСМ да договорим конкретни стъпки, които да доуточняват въпросите по двустранния договор и да дават времева рамка. Вторият елемент е европейският, тоест да видим кое от нашите искания може да се превърне в общо искане на ЕС към РСМ. Третият е чисто националният подход на България по отношение на Република Северна Македония - към днешна дата имаме доста ограничено медийно и дипломатическо присъствие“, коментира социалистът, който смята, че всичко това няма как да бъде изпълнено за седмица, месец или година.

Вигенин определи като необходимост идеята на министър-председателя да се свика нов КСНС. "На него всички да бъдем информирани на какъв етап сме, какви са предложенията на правителството, да видим има ли позитивен план за развитие на отношенията“, обясни той и допълни, че президентът е човекът, който може да събере на една маса, чрез КСНС, както всички политически формации, така и институциите, така и службите, за да се опитат да излязат от този съвет с нещо конструктивно. "Ние трябва да преследваме нашия интерес“, допълни още зам.-председателят на парламента, който не вижда различни позиции по темата между Президентството и правителството.

Кристиан Вигенин очаква при гласуването на антиинфлационните мерки в пленарната зала, те да останат такива, каквито са. "Почти всички мерки са предвидени да влязат в сила от 1 юли, освен въпросът с пенсиите, които ще влязат на две стъпки - от 1 юли и 1 октомври. Това е един сериозен пакет от мерки, имаше критики, че ще създаде нова инфлация, но това не е така. Той е предвиден да облекчи ситуацията за хората и бизнеса, които имат най-голямо нужда, тоест той е спасителен и смятам, че ще проработи“, посочи депутатът от левицата.

Вигенин смята, че решението за руския газ трябва да бъде общоевропейско. "Не може да се прилагат различни подходи към едни членки на Европейския съюз“, категоричен е той. По думите щом някои страни имат възможността да плащат в евро, но в същото време руската страна да превалутира, което да не засяга цената на природния газ, България също може да го прави. "Най-важното е да постигнем цена на природния газ, която да е възможно най-ниската, защото това е важно за бизнеса и хората“, каза още той и допълни: "Не виждам нищо лошо, както други страни имат договор и внасят от “Газпром“, и ние да имаме договор.“

Кристиан Вигенин обясни, че понякога се създава усещането, че коалицията ще се разпадне, но увери, че това няма да стане. "Работим доста ефективно, в рамките на коалиционен формат в Народното събрание, събираме се всяка седмица, обсъждаме важни въпроси. И каквото считаме, че не можем да решим на това равнище, се обръщаме към лидерите за допълнителни разговори и решения. Така че коалицията малко по малко се научи да работи“, обясни зам.-председателят на БСП.

Той отправи призив да не се създава излишно напрежение у хората, че едва ли не идват нови избори, защото това е последното, което ни трябва. "В момента трябва да излъчваме стабилност и сигурност и точно това се опитва да прави БСП в коалицията“, категоричен е социалистът. "Независимо от проблемите, които изброяваме, тази коалиция има общи ценности и те са ясно разписани. БСП е европейска пратия, но реализацията на тази политика вече може да има различни измерения, трябва да се отчита и спецификата на държавата и избирателите“, каза още той по темата.

"Реакцията на БСП по темата Украйна допринесе за това правителството да има солидна позиция, която да намери по-широка обществена подкрепа“, заяви Вигенин и припомни, че парламентът даде рамката, а оттук нататък Министерски съвет трябва да разполага. "Нито БСП, нито правителството има съмнение, че Украйна има нужда от нашата подкрепа и това беше изразено в едно много широко гласуване - над 200 народни представители“, припомни социалистът.

По думите на Вигенин БСП не се притеснява от нови политически проекти. "Ние си вършим нашата работа, а когато дойде моментът, хората ще си кажат мнението“, заключи социалистът.