“Целта на управляващата коалицията и правителството е да има контрол на мерките, които можем основно да разделим на две. Това са от една страна социалните мерки, свързани с увеличението на пенсиите, увеличението на данъчното облекчение за семейства с деца, както и редица други. Също така и икономическите мерки, които са свързани с промени на ДДС ставки и акцизи и облагане на свръхпечалбите с допълнителна данъчна тежест, за да може да се подпомогне държавата. Тези мерки обхващат една значима за държавата сума от 2 млрд. лева и са насочени изцяло с грижа към хората." Това заяви народният представител от "БСП за България" и заместник-председател на парламентарната Комисия по здравеопазване проф. Георги Михайлов в ефира на Bulgaria on AIR, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Михайлов изрази задоволство и от днешното изказване на вицепремиера Нинова, която от кулоарите на парламента заяви, че правителството и управляващата коалиция ще положат всички усилия средствата да се разходват целево и да няма злоупотреби.

"Проблемите с производство на хляб ги знае всеки и нулевото ДДС много бързо ще изсветли този в голямата си част сив сектор на българската икономика. Повечето от нашите предложения са вече доказали се и работещи в редица други европейски страни“, добави още той и подчерта, че в обозримо кратък период от време предложенията ще започнат да се осъществяват.

По думите му законопроектите, които управляващите предлагат, ще продължат да се придвижват в парламента, въпреки саботиращите опити на опозицията. "Коалицията е стабилна колкото може, макар да идва на власт след 12 годишно авторитарно управление и под илюзията на фасадна демокрация“, допълни проф. Михайлов и бе категоричен, че спойката на коалицията е в успешното преминаване през тежките икономически и геополитически изпитания, които стоят пред страната ни.

"Проблемът за РСМ е обсъждан в коалиционен формат още при формирането на правителството. България е държавата, която от самото създаване на независима Република Северна Македония е една от първите, които ги е признала и сме поставили на европейската сцена въпроса за интегрирането на западните балкани. Безспорен е фактът, че ние имаме интереси, които са основателни и ние ги защитаваме последователно“, коментира социалистът ситуацията със северната ни съседка и добави, че свикването на КСНС е належащо както заради текущата ситуация, така и по закон.

Заместник-председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване засегна проблема с ниските заплати на работещите в здравната сфера и го определи като много сериозен и остър. "Беше подписан анекс към договора между НЗОК и Български лекарски съюз. Запознахме се с него, както и с мненията на голяма част от ръководителите на болничните заведения и ще направим един сериозен разговор, който да доведе до конкретни решения за ниските заплати“, допълни Михайлов и подчерта, че решаването на тези проблеми е заложено още в самото коалиционно споразумение.

В заключение депутатът от левицата определи като изключително важни въпросите за кадровата политика и централизираната специализация на младите специалисти относно тяхната реализация в болнични заведения извън големите градове, както и идеята за ревизия на лекарствената политика. "Имаме сериозен напредък в областта на електронизацията на здравеопазването. До края на годината ще станат факт първите няколко модула на системата“, довърши той и бе категоричен, че въпросът с въздушните линейки е много важен за страна като България и изрази надежди, че ще се намери решение за преодоляване на бавния процес по тяхното придобиване.