Интервю на Илиана Беновска с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ след конференцията "Либерали за бъдещето на Европа“ от 25-ти май 2022 г., излъчена директно в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz.







Илиана Беновска: Г-н Карадайъ, председател сте на партията "балансьор“ 30 години в България, сега сте председател в епохата на "Промяната“, как се чувствате?



Мустафа Карадайъ: Много комфортно, когато говорим с хора, наясно със своята ценностна ориентация в политическото поле! Хора, които са здраво стъпили, имат здрави ценностни основи, имат ясни цели в политиката. С тях много комфортно се чувствам!



Илиана Беновска: Кирил Петков такъв ли е?



Мустафа Карадайъ: Като говорим за промяна, тъй като сме домакини на мероприятие, свързано с промяна в ЕС и изобщо за Европа, за бъдещето на Европа, с нас е председателят на групата на "Обнови Европа“ в ЕП. Надяваме се и всички хора, които имат за ценности свободата, демокрацията, правата и свободите, върховенството на закона, да са част от тази енергия за промяна.



Илиана Беновска: Хайде да се конкретизираме! Нека да Ви прекъсна, позволете ми!



Мустафа Карадайъ: Тук най-важното е да имаме здрава ценностна основа, върху която да стъпим!



Илиана Беновска: Говори се, че "Продължаваме промяната“, начело с Кирил Петков, затова и попитах уважавате ли ценностната му система, ще ви станат партньор в "Обнови Европа“, където ДПС е член на европейско ниво! Така ли е?



Мустафа Карадайъ: На това се отговаря в нашето село с "иншаллах“!



Илиана Беновска: Translate, please! На“харвардски“ език! Какво значи "иншаллах“?



Мустафа Карадайъ: "С волята на всевишния“! Да, би било чудесно да стане! Ние такъв период сме имали в България. И мисля, че с този период само можем да се похвалим. Когато либералите бяха част от управлението на страната, България положи доброто начало на икономическото си развитие. Говоря за правителството на цар Симеон II като премиер, когато две либерални партии управляваха и бяха в коалиция. Тогава се получиха промените в трендовете на икономическите показатели и се положи основата на следващото правителство, в което участваха две либерални партии с мандат на ДПС!



Илиана Беновска: Мина много време оттогава!



Мустафа Карадайъ: И това правителство, безспорно, като се погледнат в сравнителен план икономическите показатели за последните 32 години, е най-успешното правителство с мандат на ДПС!



Илиана Беновска: Така, само че ...



Мустафа Карадайъ: И от тази гледна точка, ако погледнем, отговорът на Вашият въпрос е – би било чудесно либералите да управляваме България!



Илиана Беновска: Световната ситуация беше друга по времето на цар Симеон, икономическата! Икономическата ситуация беше съвсем различна!



Мустафа Карадайъ: И България беше в разруха! В тази друга икономическа ситуация аз мисля, че онова, което се случи по време на правителството на Симеон II, и преди, и след това, много са важни политическите решения в управлението на страната!



Илиана Беновска: Виждам, че сте много, с вашето хубаво чувство за хумор, много хубаво сте настроен тази вечер, но нека да Ви попитам сериозно!



Мустафа Карадайъ: Да, сериозно отговарям!



Илиана Беновска: Подсказвате ли с това изявление, че нямате нищо против "Продължаваме промяната“ да влязат в "Обнови Европа“, да станете политически партньори на европейско ниво и съответно да станете и коалиционни партньори в управлението на България?



Мустафа Карадайъ: Нямаме нищо против да има повече либерали в България! Естественото им място ще бъде и в АЛДЕ, и в парламентарната група на ЕП!



Илиана Беновска: Това сериозно ли го говорите?



Мустафа Карадайъ: Съвсем сериозно го говоря! Защото, за да станем членове на АЛДЕ, първо трябва да имаме определени ценности! Има правила и процедури, по които се става член на АЛДЕ!



Илиана Беновска: Вие извървяхте много дългогодишен, имам предвид ДПС!



Мустафа Карадайъ: Това, колкото и да го говоря усмихнато, но много сериозно го говоря! Би било чудесно да има повече либерали!



Илиана Беновска: Тоест Вие каните Кирил Петков да дойде в либералната партия ли? Поканете го!



Мустафа Карадайъ: Да, да придобият либералните ценности присърце! Да ги прегърнат! Защото за мисля, че ние за всичките 32 години показахме, че това са едни добри ценности! И на тази основа, ако погледнем сравнително икономическите показатели за 32 години в България, с тези ценности може да се зададе едно добро икономическо развитие на страната! България в момента се намира в много сериозни кризи! И постковид кризите, и кризите от войната!



Илиана Беновска: Този анализ ще го направим в едно по-дълго предаване, това е кратко интервю! Можем ли да сложим заглавие – Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ покани председателя на "Продължаваме промяната“ Кирил Петков да бъде добре дошъл в АЛДЕ и в либералното семейство?



Мустафа Карадайъ: И всички български граждани да прегърнат либералните ценности и либералните идеи!



Илиана Беновска: Първата част потвърждавате ли на заглавието?



Мустафа Карадайъ: Да, безспорно! И Кирил Петков, и Асен Василев, и като тях всички български граждани! Колкото се може повече български граждани да прегърнем либералните идеи! Да стъпим на либералните ценности като основа, за да имаме ясните си цели пред нас! И да развиваме България! Да!



Илиана Беновска: Благодаря Ви за това кратко интервю! Ще Ви чакам за дълго в студиото?!



Мустафа Карадайъ: Живи и здрави!



Илиана Беновска: Живи и здрави!