Днес в сградата на Окръжен съд Варна, площад "Независимост" 2, зала на Апелативен съд ще се обобщят резултатите от проведената кръгла маса на тема "Ролята на правната помощ за координирането на защитата на жертвите от домашно насилие“. Това съобщиха от Министерството на правосъдието.

Срещата е организирана от Националното бюро за правна помощ (НБПП) във връзка със създаване на Пилотен координационен механизъм на местно ниво в защита на жертви на домашно насилие и насилие по полов признак, по проект на НБПП, финансиран от Норвежкия финансов механизъм.

По време на срещата ще бъде предоставена статистика и конкретни казуси от дейността по предоставянето на безплатна правна помощ (с фокус защита от домашно насилие) на граждани от отдалечени населени места и ромски квартали в област Варна от мобилни екипи от адвокати и ромски медиатори през последната година.

На събитието ще присъстват заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев, Десислава Гайдарова, ръководител на Програмния оператор на Програма "Правосъдие“ и главен секретар на Министерството на правосъдието, Наталия Илиева, председателя на НБПП и представители на: Районна прокуратура - Варна, Районен съд - Варна, Дирекция "Социално подпомагане“, РЗИ, ОД на МВР, адвокатура и ромски медиатор.