В периода 26 – 27 май 2022 г. в гр. Несебър ще се проведе шестата годишна среща на Националната Рибарска Мрежа и заседание на тематична работна група "Сътрудничество“, съобщиха организацията на мероприятието.

Днес от 10 часа в хотел "Сол Несебър Ризорт“, в Несебър ще бъде открита шестата годишна среща на Националната рибарска мрежа. Темата на форума е "Устойчивост и рентабилност на дребномащабния крайбрежен риболов и аквакултури“ и има за цел участниците да се запознаят и да обсъдят решенията за справяне с дългосрочното влияние на COVID кризата и войната в Украйна и да бъдат набелязани мерки за преодоляване и ключови действия за устойчиви риболов и аквакултури. Специален акцент в програмата е Стратегията за устойчив риболов и аквакултури в Средиземно и Черно море до 2030 г. Програмата предвижда и обмен на знания и споделяне на опит от изминалия програмен период с представяне на проекти на МИРГ "БЧС Бяла-Долни чифлик-Аврен.“.



Обществените обсъждания ще продължат на 27 май 2022 г. от 10:00 часа, със заседание на тематичната работна група "Сътрудничество“. Темата, по която ще дебатират участниците в работната група, е: "Ефективно управление и приключване на проектите по ПМДР“. Целта на заседанието е да се продължат целенасочените действия от страна на Звеното за подкрепа на Националната рибарска мрежа и Министерството на земеделието (МЗм), за подпомагане бенефициентите при кандидатстване и изпълнение на проектите по ПМДР.

Първият панел предвижда експерти от дирекция "Морско дело и рибарство“ на МЗм - Управляващ орган (УО) на Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014 – 2020 г. да представят актуалните отворени процедури за кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ по Програмата.

Във втория панел участниците ще дебатират по процедурите за избор на изпълнители – специфични изисквания на УО на ПМДР, критерии за оценка на офертите за опредялене на икономически най-изгодната оферта, практически насоки за изготвяне на методика за оценка на офертите и др.

Особен акцент в програмата ще бъде изпълнението и отчитането на индикаторите по проектите. Заседанието на тематичната работна група ще осигури трибуна за обмяна на опит, генериране на идеи и обсъждане на конкретни казуси и подходящи инструменти, което от своя страна ще повиши капацитета на заинтересованите страни за изпълнение, отчитане и мониторинг на проекти, финансирани чрез ПМДР 2014-2020 г.