УНСС ще бъде домакин на най-значимото събитие в историята на европейската университетска мрежа ENGAGE.EU до момента – разширяването на консорциума с още два икономически университета, което ще се проведе днес от 14:45 – 15:30 часа в аула "Максима" на УНСС.

Официални гости на събитието ще бъдат европейският комисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел и министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, които заедно с деветимата ректори на университетите партньори ще участват в официалната церемония по подписването на договора за разширяване на ENGAGE. EU.

В рамките на мероприятието Мария Габриел ще изнесе лекция на тема "Ролята на университетите в зеления и цифровия преход“. Участниците в събитието ще бъдат приветствани от ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и от проф. Томас Пул, ректор на координиращия университет – University of Mannheim.

Към досегашните партньори в мрежата на европейските икономически университети – University of Mannheim (Манхайм, Германия), УНСС (София, България), LUISS University (Рим, Италия), NHH Norwegian School of Economics (Берген, Норвегия), Tilburg University (Тилбург, Нидерландия), Université Toulouse 1 Capitole (Тулуза, Франция), WU Vieann University of Economics and Business (Виена, Австрия) се присъединяват Universitat Ramon Llull (Барселона, Испания) и Hanken School of Economics (Хелзинки, Финландия).

Инициативата "Европейски университети“ e най-важната и най-мащабната инициатива на Европейската комисия за трансформиране на висшето образование, науката и иновациите в Европа. Нейната цел е създаването на невиждано до момента ниво на тясно сътрудничество между висши училища в Европа. ENGAGE.EU е нашият университет на бъдещето – един от общо 41 съществуващи към момента Европейски университети. УНСС е създател на ENGAGE.EU заедно с още шест университета от Европа.

Събитието ще се излъчва на живо чрез livestream във Facebook страницата на УНСС.

Официалните хаштагове за събитието ще бъдат #EngageEUExpansion, #EngagersGetTogether, #EngageEU.