Молдовски следователи претърсват дома на бившия президент Игор Додон в негово присъствие при разследване за корупция и измяна, но той не е задържан, заяви днес заместник-председателят на неговата партия Влад Батринча, цитиран от Ройтерс.

По-рано Батринча каза, че Додон, който е лидер на проруската Партия на социалистите на Република Молдова, е бил задържан.

Кремъл заяви, че е разтревожен от медийните съобщения, че Додон е задържан. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова молдовските власти да зачитат правата на бившия президент.

Според представител на прокуратурата претърсванията са свързани с разследване за корупция и измяна, а също и други обвинения.

Батринча каза, че смята действията на следователите за политически мотивиран ход на властите, верни на прозападната молдовска президентка Мая Санду, която замени Додон на поста през 2020 г.

Местната медия Deschide.MD цитира и.д. генерален прокурор Думитру Робу, според когото Додон е бил задържан за 72 часа. По-късно обаче агенция РИА Новости също цитира изказване на Робу, в което се посочваше, че претърсванията продължават, но че Додон засега не е задържан, отбелязва Ройтерс.

Превод и редакция: БТА