Празничната програма на Асеновград по повод 24-ти Май започна точно в 10:30 ч. Кметът на града доктор Христо Грудев произнесе тържествено слово. Последва издигане знамето на България под звуците на националния ни химн. С това, официалната част от празника в Асеновград приключи и започна програма, изпълнена с детски изяви.

Ето и поздравителния адрес от доктор Христо Грудев към всички, честващи професионалния си празник днес.

До учители, ученици и студенти, ръководители на учебни заведения, просветители и културни деятели, читалищни дейци и творци, учени и архивисти, библиотекари и журналисти, хора на изкуството, словото и перото в община Асеновград

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ, СТУДЕНТИ, РЪКОВОДИТЕЛИ НА УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ, ПРОСВЕТИТЕЛИ И КУЛТУРНИ ДЕЯТЕЛИ, ЧИТАЛИЩНИ ДЕЙЦИ И ТВОРЦИ, УЧЕНИ И АРХИВИСТИ, БИБЛИОТЕКАРИ И ЖУРНАЛИСТИ, ХОРА НА ИЗКУСТВОТО, СЛОВОТО И ПЕРОТО В ОБЩИНА АСЕНОВГРАД,

24-ти май е ден за национално самочувствие. Ден на светли детски спомени. Ден на истински и неподправени вълнения. Ден на преклонение. Ден на спомен за отминало величие и надежда за светло бъдеще, за един по-добър свят и за по-добри бъднини за нашия народ! 24-ти май е денят, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий. Ден, през който вървим в една посока, след величествения и могъщ химн на Словото.

Днес, в Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, позволете ми да засвидетелствам признателност и уважение към всички Вас – просветители, творци, пазители на духовността. На този светъл ден пожелавам на всички дейци на културата, науката и образованието здраве, амбиция и творческа енергия!

Уважаеми учители, във всички времена, както и сега, Вашата мисия да изграждате личности Ви поставя на особено високо и отговорно място. Скъпи ученици, Вие сте чували от малки думите: "Книгата е прозорец към света.“ Следвайте тази мисъл и Ви уверявам, че ще постигнете целите и мечтите си. Уважаеми учени, културни дейци, изследователи, колеги, асеновградчани, нека бъдем горди, че сме българи и нека носим с достойнство заветите на първоучителите Кирил и Методий.

Честит 24-ти май!