Събитието е част от проект арт терапия на украинката Юлия Красовска



Изложба, подредена в зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино" постави финалните щрихи на поредния арт проект на художничката Юлия Красовска в Бургас. Той е озаглавен "Мечтите на децата от Украйна“ и е в подкрепа на децата на украински семейства, намерили убежище в България.

Проектът е ценна част от цялостната политика за подпомагане на бежанците от войната в Украйна, защото е насочен към най-уязвимата група – децата.

В изложбата са подредени рисунките на повече от 50 деца от Киев, Ирпен, Буча, Харков, Кировград, Днепр, Одеса, Мариупол, Запорожие и Николаев, изразяващи техните впечатления от градовете Бургас, Несебър и Созопол, както и от интересни български обичаи и празници.

"Децата искат мир, спокойствие, сигурност, искат да се върнат в дома си, където всичко е познато и родно, толкова мило до сърцето. Но не всеки има вече този дом, тези деца видяха лицето на смъртта. Затова рисунките се превърнаха в отражение на тяхното преживяване.Целта на проекта беше със силата на изкуството да се върнат мечтите им, така че слънцето, усмихнатите татко и мама, морето, да се появят отново в творбите на момчета и момичета.

България е страна на добри, искрени и сърдечни хора, една от първите, която отвори приятелските си прегръдки към украинците, бягащи от войната", сподели Юлия Красовска при откриване на изложбата и отправи благодарност към жителите на България и Бургас за отзивчивостта и предоставения подслон.

" В тези тежки времена днес ние чухме думата "благодаря" – на България, на гражданите на Бургас. Радостното е, че ние успяваме да помогнем на украинците, които са тук, да се адаптират към начина на живот заедно с българите и към всичко, което се прави за децата. За тях вече има курсове за изучаване на български език, в много детски градини се отвориха места за децата на бежанци от войната. Това не е еднократен жест, това се прави постоянно

Тук наистина има среда, в която те могат да се развиват и да започнат живота си както трябва. Те ще решат дали България да бъде тяхна родина или ще се върнат в Украйна. Въпросът е те да бъдат щастливи", заяви при откриването на изложбата почетният консул на Украйна Димитър Караненов. От своя страна той също се обърна към Юлия Красовска с думи на благодарност за каузата, на която се е посветила.

Децата от украинската общност в Бургас продължават да получават специално внимание с различни инициативи, които им създават радост. Много доброволци се включват в организацията им, включително и с дарения. Към безплатните курсове по български език, в който са обхванати над 30 деца и осигурената психологическа и педагогическа подкрепа, включително обучение в училища и детски градини, се добавят заниманията по интереси, както и театрални представления и концерти. След благотворителните концерти на 15 май в Бургас и Китен предстоят още такива инициативи в цялата област.