В празничния 24 май заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова връчи първите стипендии "Изследователи на знанието" на талантливи видински деца. Стипендиите, учредени от г-жа Кирова, са за поощряване на постижения в областта на образованието.

Пред събралото се множество на откритата сцена в крайдунавския парк на Видин заместник-председателят на парламента връчи стипендии на петима изявени ученици - Десислава Маринова (12 клас в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков"), Радослав Попов (11 клас в Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I“), Ради Асенов (11 клас в СУ "Цар Симеон Велики“), Ивайло Георгиев (9 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров") и Стефан Живков (6 клас в ОУ "Иван Вазов“). Стипендиантите са избрани от специална комисия от специалисти в Регионалното управление по образование и община Видин.

"Като родител и като обществена личност съм убедена, че всеки млад човек трябва да има шанс да успее в образованието и да следва мечтите си. Всяка личност, институция и обществена група трябва да поеме своя дял от тази отговорност", заяви г-жа Кирова и пожела нови успехи на наградените деца.

Десислава, Радослав и Ради са постигнали отлични резултати в областта на чуждите езици, Ивайло в роботиката, а най-малкият Стефан се изявява, както в математиката, така и в литературата.

Учредените от Росица Кирова стипендии са годишни, в размер на 500 лева. Връчването на финансовите поощрения ще бъде в края на учебната година, когато състезанията са приключили и регионалните власти по образованието във Видин могат да представят номинациите за награди. “Много бих искала днешното награждаване да бъде стимул за всички деца през следващата учебна година да покажат най-доброто, на което са способни, а техните учители да ги вдъхновят за силни постижения в познанието. На добър час!", пожела г-жа Кирова.

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, заместник-председателят на Народното събрание се включи в празничното шествие, което премина през централната част на града до Художествената галерия, където се бяха събрали стотици учители, родители и деца.