Областният управител на Русе Анатоли Станев, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, областният координатор на КНСБ Боянка Димитрова и директорът на дирекция "Хуманитарни дейности“ в Община Русе Катя Петрова поведоха единия лъч от шествието, посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

Те тръгнаха от Професионалната гимназия по дървообработване и архитектура "Йосиф Вондрак“ и преминаха по ул. "Александровска“ и след това пред сградата на Областна администрация и Община Русе се срещнаха с другия лъч, идващ от СУ "Христо Ботев“. В него участваха заместник областният управител Людмил Христов, кметът Пенчо Милков и неговите заместници Златомира Стефанова и Енчо Енчев, както и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Към шествието се присъедини и Общинският духов оркестър "Биг бенд – Русе“ с диригент Димчо Рубчев и барабанчиците от Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов“.

На централния площад бе подготвена богата програма, която включваше множество музикални изпълнения, танци и рецитали. В инициативата, организирана от Община Русе, участваха над 1500 младежи от русенските училища, като и от Общинския детски център за култура и изкуство. Русенските ученици изпяха заедно общонародния училищен химн "Върви, народе възродени“, след което започна празничната програма. В нея участие взеха хор "Св. Георги Победоносец“ към Общински младежки дом, фолклорен ансамбъл "Русчуклийче“, Детска вокална група "Слънце“, детска театрална школа "Патиланци“ към Държавния куклен театър и много други състави от учебните заведения и детските градини в Русе. Присъстващите имаха възможност да се насладят на някои от най-обичаните родни песни, а също и да чуят патриотични стихотворение. Не липсваха и модерни музикални и танцови изпълнения.

Преди празничния концерт кратко слово произнесе кметът на Община Русе Пенчо Милков.