Празничният 24-и май в града под Сините камъни днес започна с шествие на ученици от сливенските училища. То стартира от Градската градина, премина по Главната улица и продължи до централния градски площад "Хаджи Димитър“. Там жители и гости на Сливен наблюдаваха тържествената церемония по издигане на националното знаме по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и на славянската книжовност.

В словото си кметът Стефан Радев изтъкна значимата роля на българската култура през вековете. Благодарение на нея, каза той, се е съхранила българската идея като памет, възродила е българския народ, за да доведе до сбъдване на националния идеал.

"Нашият град е дал много на знанието, духовността и културата. Сливен е бил един от най-развитите български градове по време на Османската империя. Това се дължи не само на предприемчивостта на търговците и занаятчиите, на свободолюбивия дух на гражданите, но и на вниманието, което е отделяла тогавашната българска, сливенска община на образованието“, заяви кметът Радев. Той изтъкна, че сливенските първенци тогава не са жалили време и средства, за да осигурят най-добрите условия за образование, да привлекат най-добрите учители в България, съизмерими на тези в Европа.

"Днес ние отдаваме почит и благодарност към наследниците на тези сливенски учители, на хората на духа, на културните дейци - съвременните будители. Нека да пребъде тяхното дело. Нека да продължава да ехти "Върви, народе възродени...“ и да пренася във времето нашата култура, нашите идеали и мечти. Честит празник!“. Сред гостите на площада бяха народните представители Татяна Султанова и Десислава Танева, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, областният управител Веселин Вълчев, началникът на РУО-Сливен Кристияна Станкова, директори и представители на институциите в града, ученици и граждани.

Церемонията завърши с поднасяне на традиционния гирлянд пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. След това на сцената на площада бяха връчени награди на ученици, спечелили призови места от състезания и образователни форуми. Музикален поздрав към всички отправиха инструменталистите от проекта "Музиката вместо улицата“ на маестро Георги Калайджиев. Програмата завърши с концерт на Държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев“.