Европейската комисия съгласува предварително предложението за въвеждане на ембарго на вноса на руски петрол в ЕС, заяви днес говорител на комисията. Той отбеляза, че комисията не е чакала постигането на предварително единодушие по предложението, за да остави пространство за преговори в Съвета на ЕС.

За организирането на преговорите по предложенията на комисията е отговорен Съветът на ЕС. Ако търсехме постигането на единодушие, преди да представим предложението, щяхме да изземем ролята на Съвета. В преговорите търсим решение заедно, добави говорителят и отбеляза, че засега няма напредък.

Въпреки че искаме предложенията ни да намерят бързо одобрение, не може да очакваме всеки път да бъдат подкрепени за часове, сякаш е въпрос на някаква формалност, заяви той.

По неговите думи ЕК е издала ясни препоръки за плащането при внос на руски газ. Винаги сме готови да дадем допълнителни разяснения на държавите от ЕС, посочи говорителят по повод изискването разплащанията да се осъществяват във валутата, залегнала в договорите с "Газпром", а не в рубли.

Той отбеляза, че европейските държави могат да поискат бързо осигуряване на европейски бюджетни средства за целите на енергийния преход, като например за саниране на сгради. Говорителят потвърди, че за тази цел трябва да са одобрени плановете за икономическо възстановяване - изискване, на което все още не отговарят Унгария, Полша и Нидерландия.

Превод и редакция: БТА