Венеция.
Мария Габриел наблегна на три важни аспекта. На първо място, това е приносът на делото на Кирил и Методий за културното и езиково многообразие на Европа. Те създават буквите, на които днес пишат и четат 300 милиона души. Това е третата азбука на Европейския съюз. Именно затова папа Йоан Павел II обявява светите братя за покровители на Европа. Те са мост между Изтока и Запада, допринесли за културното израстване на Стария континент. Комисар Габриел подчерта и значимостта на старобългарския език и старобългарската литература, чрез които се развива книжовната дейност на Кирил и Методий и учениците им. "Това е първата европейска литература, написана на говорим език, обогатен и издигнат в ранг на книжовен. Истинска съкровищница на българския език в неговото развитие“, отбеляза българският еврокомисар.

Мария Габриел изрази и своята признателност към всички библиотеки, образователни и културни институции, допринасящи за съхраняване и популяризиране на това езиково и културно богатство. "Нека съхраним знанието и го предадем на следващите поколения. Наш дълг е да популяризираме делото на първоучителите дарили ни с буквите и то да бъде по-добре познато от всеки един европейски гражданин“, заключи българският еврокомисар.

По време на работното си посещение Мария Габриел проведе и дискусия със студенти от департамента по лингвистика и чужди езици в Ка Фоскари на тема "Младите хора и бъдещето на Европа – предизвикателства и възможности“.