Тържествено бяха отбелязани 155 години от създаването на НЧ "Никола Вапцаров-1866“. В знак на признателност кметът Илко Стоянов получи плакета на читалището в Благоевград

Народно читалище "Никола Вапцаров-1866“-Благоевргад отбеляза 155 години от създаването си с тържествен концерт спектакъл "Искри от огнището на родолюбието“. Сред официалните гости на събитието бе кметът на общината Илко Стоянов, който поздрави културните дейци за старанието и усилията им. "Днес ние всички, с този концерт, нагледно виждаме какво представлява читалището. То е средище на духовност, което поддържа искрицата на традицията, на българщината. Изключително се радвам и за мен е чест и привилегия, че днес съм тук сред Вас и заедно да отбележим 155 години от основаването му. Нека си пожелаем читалище "Никола Вапцаров-1866“ да пребъде! Благодаря на всички за това, което правите! На добър час!“, каза кметът Стоянов.



По време на тържественият концерт той получи плакет "Народно читалище-1866“ от Васил Новоселски, който благодари на ръководството на Общината за грижите и за усилията, които полага. "Този плакет ще бъде в кабинета на кмета, независимо кой е той. Това е символ на това, че Община и читалище трябва да работят заедно, за да пребъде българската нация.“, допълни Стоянов.



Кметът връчи почетен знак на председателя на Народното читалище в Благоевград Васил Новоселски. Почетен знак получи още и Костадин Бандутов, режисьор на тържествения концерт, който бе връчен от Силвия Домозетска, директор на дирекция "Култура, спорт и туризъм“. Тя припомни и интересни факти, свързани със създаването на читалището в Благоевград. "Преди 155 години, когато се създава "Никола Вапцаров-1866“ на първата сграда е писало "училище за възрастни“. Така вече 155 години, то наистина е такова, училище за пример, за духовност, за култура, училище без което не можем. Благодарим Ви, че поддържате искрите в огнището.“, каза Силвия Домозетска.



В тържествения концерт участие взеха школата към читалището и всички 13 състава - Хор "Ален мак“, KMO "Пирински звуци“, Градски детски хор, ДФ "Джумайчета“, Литературен клуб "Огнище“, Литературно студио "Ритъм“, Фолклорна група, Мажоретен състав, клуб "Карат“, Вокален ансамбъл "Езерец", Група за стари градски песни "Нежни звуци", Фото клуб "Негатив“, Пирински танцов ансамбъл "Вихрен".



На събитието присъстваха още Негово Високо Преосвещенство Неврокопски Митрополит Серафим, заместник-председателят на читалищата в Българя Минко Стефанов, общественици, граждани.