Трябва в световни университети да се изграждат катедри по българистика, а това става с активна българска позиция и финансиране. Нашата мисия е да разпространяваме словото. Това каза проф. Сергей Игнатов, български историк-египтолог и политик, министър на образованието и науката в периода 2009-2013 г.; ректор в Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс, в празничната програма на Радио "Фокус“ по повод 24 май.

Проф. Сергей Игнатов отбеляза, че ние имаме изключително велика история, която надхвърля пределите на тази българска държава, която сме изучавали, но трябват грижа и финансиране. Той подчерта, че трябва финансиране специално за Института по български език, за Кирило-Методиевския, както и Центъра по тракология да се върне отново като институт. "Това са изключително важни структури не само научни, но и в политически план. Свързани са с изграждането на духовото тяло на България“, поясни той.

"В Литва, цялата документация на Великото литовско княжество не е на литовски език понеже и Беларус е влизала в рамките на това княжество, и те казват, че е на беларуски. Но ако отворите документите, ще видите, че те са на старобългарски. Естествено е минала някаква редакция, но основата е този език, който сега наричаме църковнославянски, но това е старобългарският език“, обясни ректорът на Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс.

И поясни, че това е дейността на нашите предшественици. "Ние сега в съвременни условия трябва да правим същото. Това означава в световни университети да се изграждат катедри по българистика, а това става с активна българска позиция и финансиране. Не бива да очакваме, че някой там в САЩ да го направи, трябва официална, национална държавна политика в тази област“, убеден е проф. Сергей Игнатов.

Според него трябва да гледаме на всяко нещо като на продължителен процес. "Вече един път сме го направили и сме променили съдбата на много народи, не само на нашия. Но и другото, което е важно – дипломатическите служби и държавата да отделят внимание на подготовка на кадри, финансиране и на създаване на мрежа от българистични мрежи по целия свят, за да може делото на учениците на светите братя да продължава. Това е нашата мисия – да разпространяваме словото.