Община Стара Загора и фондация "Джазтет“ и тази година с удоволствие канят старозагорци и гостите на града на международния джазов фестивал, който традиционно се провежда във втория уикенд на месец юни.

Фестивалът ще бъде открит на 9 юни от 19 часа на сцената сред Античния комплекс "Августа Траяна“. Концертите продължават на 10 и 11 юни 2022 г. Фестивалната програма отново ще изненада ценителите на джазовата музика със силно международно участие и богато музикално разнообразие.

Специално за десетия си рожден ден Джаз форумът посреща Modern Art Orchestra. Унгарският оркестър е основан, ръководен и дирижиран от световноизвестния тромпетист, композитор и аранжор Корнел Фекете-Ковач. С уникалното си звучене формацията се утвърди като водещ интерпретатор на класическа и съвременна музика, всеки неин член свири без усилие класическа, джаз или етно музика, което води до органично допълване между жанровете. Оркестърът е работил съвместно със световноизвестни музиканти като Кърт Елинг, Ранди Брекър, Дейвид Либман, Бени Голсън и др.

Сред българските участници са имената на любимците на фестивала Милица Гладнишка и Военен биг бенд Стара Загора. Ще чуем още тромпетиста Михаил Йосифов, който не без основание се определя като музикант от европейска величина.

За да отпразнуват десетия рожден ден, на фестивалната сцена ще се изявят и някои от младите старозагорски музиканти, които припознаха джаза като своята музика и го обикнаха за цял живот именно по време на ежегодните издания на Джаз форум Стара Загора.

Няма да бъдат забравени и най-малките. За тях е матинето "Джаз за деца“. За меломаните и любителите на моментните импровизации организаторите предвиждат два джемсешъна след основните концерти.

Джаз форум Стара Загора се организира от Община Стара Загора и фондация "Джазтет“. Всички фестивални събития са с вход свободен.