Нека тачим нашата история и традиции и да не забравяме, че пътят напред проправяме ние. Затова нека днес се преклоним пред всички съвременни будители, пред нашите учители, просветители, морални и духовни стожери, пред хората, които горят в съзиданието, обогатяват нашата ценностна система или имат смелостта да разобличават недъзите ни, които носят в себе си същата тази достойна искра, пренасяна през вековете. Това заяви президентът Румен Радев, който днес в Пловдив участва в официалното честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В приветствието си пред жители и гости на Пловдив, президентът изтъкна, че Денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност отново ни събира край храмовете на българския дух.

Румен Радев открои и важната роля на Пловдив в решителните събития на Българското възраждане, в борбата за църковна и политическа самостоятелност, в изпитанията пред нова България. Той посочи, че градът доказва ролята си и днес на полето на културата и изкуството и на гражданската смелост. "Именно тук още през 1851 г. се пропуква зората на днешния празник, за да се разлее от град на град и да се превърне в ден на всяко българско училище, в символ и темел на българщината. Тук на здрава пловдивска почва покълна почитта към светите братя, за да разнесе пламъкът на родолюбието и просветата из цялата българска земя.“, заяви президентът в словото си.

Румен Радев призова да помним и че тази "пловдивска крепост на духа“ е изграждана с всеотдайност, себеотрицание, мъдрост, далновидност и дързост на видни български интелектуалци като Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Данов, Стоян Чомаков и много други, които с перо и дело проповядваха, че най-голямата човешка прокоба е невежеството, а пътят да се отървем от потисничество, сиромашия и зло е единствено в здравата наука, вярата и всеобщата просвета.

В рамките на честването Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай отслужи молебен, а пред паметника на славянските равноапостоли пл. "11 май“ бяха положени венци и цветя. След церемонията президентът Радев, Пловдивският митрополит, представители на образователни и на културни институции, на местната власт оглавиха празнично шествие за 24 май. Водено от ученици, носещи иконата на Св. Св. Кирил и Методий, то започна от пл. "11 май“ и продължи до пл. "Стефан Стамболов“. Преди участието си в тържественото отбелязване на празника, държавният глава запали свещ в храма "Св. св. Кирил и Методий".