Трябва да се освободим от излишния академизъм в образованието и да подготвим децата за предизвикателствата, да имат мисъл, да са активни. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в празничната програма по повод 24 май на Радио "Фокус“.

Тя припомни думите на Патриарха на българската литература – Иван Вазов, който казва, че има великденска тържественост. Той нарича празника Великден на духа и просветата, "възраждане на нови надежди“. По-добре никой не би могъл да го опише. 24 май за всички българи е ден на възраждането. Пожелавам от сърце на всички да почувства празника днес“, заяви тя.

Според нея грамотността и образованието на всички деца трябва да е приоритет днес. По думите й най-важната роля за това е на учителят. "Благодарение на усилията през последните години да се положат грижи за издигане на престижа на учителите, вече има много млади хора, на които истински се радваме и разчитаме да подготвят децата ни за всички предизвикателства, пред които ще се изправят. Има нужда от промени в съдържанието на учебния процес, това е и най-трудното. Те трябва да продължат – да се освободим от излишния академизъм и да подготвим децата, така че да имат участие, да имат мисъл. Мисля, че в много софийски училища се случва и съм виждала такива примери“, добави кметът на София.

Тя честит празника на всички българи и на тези, които пазят духа и запалват светлината на доброто!

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"