Най-важното, което трябва да усвоят учениците днес, са общочовешките ценности. Това каза зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова в празничната програма на Радио "Фокус“ по повод 24 май. "Развитието на технологиите дава своя отпечатък върху обществото ни и ние не знаем със сигурност днес какви ще бъдат трансформациите на професиите например след 10-15 години. В този смисъл е важно да ги научим да бъдат човечни, да познават своята история, да уважават родителите си, да умеят да работят заедно в екип, да се изслушват, да се научат как да учат“, заяви тя.

Зам.-министър Гайдарова подчерта, че е важно подрастващите да са подготвени да посрещат предизвикателствата на своето време и успешно да се справят с тях.

На въпрос кои са българските просветители и светли умове, които я вдъхновяват, тя постави на първо място учители и родители. По думите й именно те са я научили да обича книгите и четенето и че там е ключът към мъдростта на живота. "Най-светлите имена от българското минало в исторически план, които в трудни времена са вдъхновявали и с думи, и с дела, великите български просветители, са безброй. Ако започнем от свети Иван Рилски, Неофит Рилски, който въвежда идеята светско българско образование и се премине към Паисий Хилендарски, Константин Философ, който е ярък представител на Търновската книжовна школа. Сещам се и за Неофит Бозвели, братя Миладинови, Иван Вазов – Патриарха на българската литература, да преминем през плеядата велики личности като Христо Ботев, Левски, Захарий Стоянов, Добри Чинтулов“, поясни Мария Гайдарова.

Според нея това са все имена, които във всяко българско сърце оставят дълбока следа и чувство на гордост. "Това са българските просветители и светли умове, които вдъхновяват всеки българин, и чиито съвети трябва да следваме, да пазим и да познаваме добре“, добави тя.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"