Празничната програма за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще започне в 9,00 часа с благодарствен молебен, който ще бъде отслужен в храм "Св. Георги“, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. В 9,45 часа ще бъдат поднесени цветя на паметника на Св. св. Кирил и Методий в знак на почит и признателност за значимото им дело. В 10,00 часа е началото на празничното шествие, което ще премине по централната пешеходна зона. От 10,30 до 13,00 часа ученици от СУ "Св. св. Кирил и Методий“ организират патриотичната инициатива Караул на паметта.

В 11.30 часа на площад "Свобода“ ще започне празничен концерт с участието на Представителна фолклорна танцова студия "Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов, възпитаници на СУ "Св. Климент Охридски“, Детска танцова школа "Хорце“ при Народно читалище "Йордан Йовков – 1870 г.“ с ръководител Гергана Стоянова и хореограф Севдалина Атанасова, Фолклорен танцов ансамбъл "Добротица“ и Детска танцова студия "Добрич“ при Младежки център – Добрич с главен художествен ръководител Александър Александров и хореограф Юрий Митев.

В 12,00 часа в Градския парк "Св. Георги" (пред сградата на музея) е празничният концерт на Български камерен оркестър – Добрич с гост-диригент Калина Василева и солист Ирина Олшанска – цигулка. Обявен е Ден на отворените врати в Художествената галерия от 10,00 до 17,00 часа и в Регионален исторически музей – Добрич -в Музея за нова и най-нова история в Градски парк "Св. Георги“, Етнографската къща, Дом-паметник "Йордан Йовков“ и в АЕМО "Старият Добрич“, където е представена постоянната експозиция "Археология“ - от 9,00 до 13,00 часа и от 14,00 до 18,00 часа.

Жулиета НИКОЛОВА