За първи път в България пристигнаха мощи на светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Те бяха тържествено посрещнати в столицата на централните столични булеварди "Христо Ботев“ и "Александър Стамболийски“, и с литийно шествие бяха донесени до митрополитската катедрала "Св. Неделя“.

Хоругви, кабанен звън, благоуханен тамян от десет кадилници, многобройно духовенство и боголюбив народ посрещна светинята, поставена в сребърна мощехранителница на прекрасно украсена с пролетни цветя кувуклия.

Тържественото шествие, оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, премина по столичния булевард под звуците на Общинския духов оркестър, гр. Перник, които изпълниха химна на българската просвета "Върви народе възродени“ и др. възрожденски песни. В литията участваха и архимандрит Вартоломей, игумен на Светогорския манастир Есфигмен, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян“, йеромонах Теофил от манастира Есфигмен, архиерейските наместници на седемте духовни околии, десетки духовници от епархията и от чужбина, както и множество боголюбив народ.

Достигайки катедралния храм, мощите бяха посрещнати от ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храмовото настоятелство, който бе заедно с президента на Република България Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, генералния директор на БТА Кирил Вълчев, както и други държавни лица и посланици на съседни балкански страни.

В храма владиката отслужи молебен за здраве и благопреуспяване на българския народ. След молебенът държавният глава, вицепрезидентът и официалните лица се поклониха на светите мощи.

В края на последованието епископ Поликарп прочете патриаршеско слово по повод пристигането на мощите. В него се казва:

"В този празничен ден светата ни Православна църква и цялото ни общество заедно отдаваме дължимото на всички, които посвещават живота, силите и талантите си, за да продължават и сега равноапостолното дело на светите Седмочисленици и всички колоси на българския християнски дух, изковали в далечните векове основите на нашата висока православна духовност и култура. С отеческа любов се обръщаме днес към хората на духа: учени и изследователи, творци в различните сфери на българската култура и изкуство, поети и писатели, библиотечни и читалищни дейци и не на последно място нашите преподаватели – на всички равнища от образователната ни система. Всесърдечно приветстваме всички ученици и студенти, с благопожелание за успехи в учението и принасяне на добри плодове от усвоените знания.

Пазете заветите на славните ни предци и всякога помнете, че сред всичко онова, което е допринесло за съхраняването и оцеляването ни като народ, страна и Църква, най-голям е приносът именно на родната ни писменост, духовност и култура. Вдъхновявайте се от делото на българските и славянски първопросветители, ревностно и с чувство за приемственост подражавайте на оставения ни от тях пример и образец за всеотдайност, не жалете силите си и продължавайте да градите върху положената от тях здрава основа, за да пребъдем като народ със собствено лице сред духовното и културно многообразие на съвременния свят.

Ако днес, в началото на третото хилядолетие, обичната ни Родина справедливо се гордее с това, че е призната, неотменна и уважавана част от европейската цивилизация, това ние дължим най-много на онези, които всекидневно доизграждат темелите на нашата духовност, книжовност и култура. Нека Всемилостивият Бог да благослови, щото народът ни всякога да ражда и възпитава достойни приемници и продължители на духа и делото на светите Братя, за да се съхраним и да преуспеем, за да пребъде България!“

Последва поздравително слово от президента на Република България Румен Радев, който благодари на Българската православна църква, на гръцката страна и на игумена на Есфигмен за пристигането на светите мощи в столицата, в навечерието на "най-светлия наш празник“. Президентът отбеляза, че за първи път мощи на светите братя се изнасят в славянска държава и това е България. "Това е основно признание за огромния принос и неразривната свързаност на България, на нашия народ със святото дело на Кирил и Методий“ – сподели Румен Радев и продължи: "Нека днешният знаменателен ден ни напомня, че България е била и ще пребъде като държава на духа. Нека има просветеност, разум, мир и единодействие“.

След гръмко многолетствие епископ Поликарп поздрави за празника и историческото събитие всички присъстващи на историческото събитие, а многобройното духовенство се поклониха на мощите на българските равноапостолни просветители. След тях започна и всенародното поклонение – голямо множество християни изпълниха площад "Света Неделя“ на дълга опашка, за да целунат светинята и да получат осветено от нея памуче и икона, на която е изписана историята на мощите.

Едни от първите поклонници на мощите, наред с многобройните миряни бяха и всички ученици от НГДЕК "Свети Константин Кирил Философ“, които търпеливо изчакаха реда си, за да се поклонят на светинята.

За първи път мощи на светите равноапостолни Кирил и Методий излизат от Гърция. Мощите на светите братя равноапостоли пристигат у нас по покана на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в качеството му на Софийски митрополит и се придружават от архимандрит Вартоломей, игумен на Светогорския манастир Есфигмен.

Векове наред мощите на солунските братя са съхранявани във Ватикана. През 80-те години на миналия век Папа Йоан Павел Втори ги дарява на храма "Св. св. Кирил и Методий“ в Солун. Част от тях остават там, а други са дарени за съхранение в Светогорския манастир Есфигмен.

Мощите са поставени в специална сръбърна рака, в която се вижда част от ръката на св. Кирил Славянобългарски, две частички от ребрата на св. Методий, архиепископ Моравски, както и малка частица от светия животворящ Кръст Господен, която се намира в средата на мощехранителницата.

Мощите ще останат в храма до 12:00 ч. на обяд на 25 май, когато архимандрит Вартоломей ще ги понесе обратно за Светогорския манастир Есфигмен. До тогава всеки, който желае, ще може да се поклони на светините, а катедралният храм няма да затваря врати и през нощта.