Най-важното за правителството на България и за правителството на Република Северна Македония в този момент е да имаме конструктивен диалог, чрез който ще можем да продължим в посоката на добросъседство, която и двете страни искат. Не трябва да допускаме провокации да задават дневния ред на двустранните ни отношения. Това заяви министър-председателят Кирил Петков след срещата си в Рим с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. В разговора участваха още външните министри на двете държави Теодора Генчовска и Буяр Османи.

Не сме се обвързвали с никакви срокове, обещахме си конструктивният тон да бъде запазен, отбеляза премиерът Петков и категорично опроверга всякакви слухове за еднолични или едностранни решения, почиващи на невярна информация. Българският министър-председател посочи, че пред своя колега от Република Северна Македония също е подчертал, че у нас последният мандат за каквото и да било решение по темата е на Народното събрание.

Премиерът Кирил Петков посочи още желанието на правителството да има широк консенсус относно Република Северна Македoния и изтъкна, че се надява да бъде свикан КСНС. Министър-председателят изрази готовност да разговаря с президента Румен Радев и добави, че свикването на КСНС е добра следваща стъпка, на която ще може да бъде обсъдено постигнатото за изминалите шест месеца.