Енергетика, сигурност и борба с корупцията бяха основните теми в рамките на срещата на министър-председателя Кирил Петков с италианския му колега Марио Драги в Рим. След разговора премиерът Петков изтъкна категоричната подкрепа на Драги за българското правителството и водената от него политика.

Това, че Италия изпраща над 800 човека в България като част от батальона на НАТО, е много добър знак за тяхната подкрепа, отбеляза Петков.

Министър-председателят Кирил Петков посочи, че е получил поздравления от италианския премиер за твърдата позиция на страната ни по отношение на едностранните действия на "Газпром“, както и уверението на Драги, че България и Италия ще работят заедно за увеличаване на потенциалните доставки на газ за Европа от Азербайджан и от други държави. Обединихме се около разбирането, че наистина не може всяка една европейска страна да се справя самостоятелно с този проблем и трябва да имаме обща позиция, категоричен беше Петков. В противен случай според него има сериозна опасност "Газпром“ "да играе“ с различни условия спрямо различните страни. Този въпрос предстои да бъде разгледан от европейските лидери на най-високо ниво.

Премиерът Кирил Петков и италианският му колега Марио Драги споделят също така разбирането, че е необходимо разширяване на мандата на европейската прокуратура, включително по отношение на прането на пари, засягащо различните държави. Това ще премахне потенциални престъпления като "вилата в Испания“ и други, където парите се изнасят например от България и отиват в други европейски страни членки, отбеляза Петков. Според премиера, ако европейската прокуратура има ясен мандат и върху този тип парични потоци, подобни престъпления ще бъдат хващани много по-бързо.