У нас хората над 40 години, всички до един са ваксинирани и досега не са докладвани случаи за човек с маймунска шарка от последния взрив, който да е над 40 години. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, съветник в Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на НЦЗП, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

Маймунската шарка се предава чрез интимен контакт и също така чрез ползване на общи дрехи, общи хавлии и общо постелъчно бельо. Това трябва да се избягва. Засега рискът за нашата страна, за българите е много нисък, успокои Кантарджиев.

"Какво трябва да се знае? Първо, Господ пак е с човечеството – че тръгва тази маймунска шарка, която е лека, почти няма починали, към 1% при усложнени случаи може да има лоша прогноза. Докато тази, която е в Централна Африка – там до 10% може да е смъртността. Значи отново природата е с хората, само че хората да си опичат акъла и да не правят глупости“, предупреди Кантарджиев. Хората, които пътуват, защото отново тръгнаха да пътуват, хубава сметка да си правят с кой ще контактуват, защото се разбра, че тази инфекция се хваща с много близък контакт. Една значителна част от хората, които проявиха в европейските държави контакта, това са мъже, които правят секс с мъже. И трето, трябва да се знае какви са симптомите на това заболяване, за да се знае какви мерки да се вземат. Мерките са карантинните мерки – 21 дни карантина.“

Случаят на маймунска шарка в Гърция още не е доказан, посочи Кантарджиев и призова да не се всява излишно напрежение

Симптомите се проявяват обикновено на 7-я ден от контакта, от 7-я до 14-я ден и много рядко до 21-я ден. "Първите симптоми са висока температура и възпаление на гърлото – енантем, гърлото става кървавочервено. След което се проявяват симптоми на системна вирусна инфекция – болки по мускулите, болки в кръста, главоболие и тежка адинамия, в смисъл, човек не е работоспособен. След което се появяват симптомите на обрива. След падането на коричките вече човек се счита за здрав, което обикновено е на 2 или 3 седмици от началото на инфекцията“, уточни той.

Звучи стряскащо, но все пак е от подварианта на маймунската шарка, който много леко минава, успокои професорът.

Евелина БРАНИМИРОВА