Държавата отново прехвърля отговорността за решаване на въпросите с настаняването на бежанците от Украйна на хотелиерите, въпреки че именно управляващите неколкократно заявиха, че подкрепят майките с деца, избягали от военните действия и потърсили закрила у нас. Това подчертават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) . Въпреки че 31 май е крайната дата, посочена от управляващите за напускане на черноморските хотели, управляващите към момента не са направили нужната организация за преместването на бежанците.

Една част от вече настанилите се 4 и 5-звездните хотели, които имат тази възможност, вече са платили престоя до края на юли, с надежда, че дотогава военните действия ще приключа и ще се върнат у дома. Други, за които се намериха места, успяха да се преместят във ведомствени бази при условия, които са различни от тези на хотелите. За местата за настаняване, които декларираха, че биха продължили да настаняват украински бежанци, управляващите намалиха отпусканата сума на бежанец на 15 лева. Сами могат да калкулират дали тази сума стига да настаняване, покриване на режийни разходи и закупуване на необходимите хранителни продукти, така че майките с деца да получават питателно меню.

Държавата насади хотелиерите отново на пачи яйца, категоричен е зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Според него към момента никой не е говорил с бизнеса за предстоящото преместване на бежанците, което трябва уж да се случи до седмица. Предложените 15 лева за настаняване и три хранения на ден на бежанците са крайно недостатъчни. Голяма част от настанените украинци отказват да се преместят във ведомствени бази при условия по ниски от тези в хотелите. Нека има възможност, в случай че те разполагат с необходимите средства, да могат да доплащат за по-богато меню или допълнителни услуги, посочи Налбантов. Това е разумното решение.

В момента закъсняват плащанията и за настанените към момента бежанци. И въпреки, че ни уверяват, че те ще бъдат платени рано или късно, трябва да се има предвид и какъв е халът на хотелите, какви са техните затруднения да поемат разходите си при ръста на инфлацията, на цените на енергоносителите, на труда, на цените на хранителните продукти, допълни Налбантов. Явно е, че в тази ситуация държавата не може да се справи. Бежанците са много притеснени. А държавата си измива ръцете като Пилат Понтийски и винаги оставя на топа на устата бранша. Крайно време е малко управляващите да се засрамят, подчерта Налбантов.

Така топката, подобно на началото на кризата, отново е оставена в полето на хотелиерите. При започване на бойните действия в Украйна и пристигане на първите бежанци у нас, управляващите публично пред родни и чужди медии неколкократно подчертаха своята солидарност и подкрепа за бягащите от военните действия. Над месец бе необходим, за да решат дали и колко средства ще отпуснат за настаняването им у нас, при условие, че хотелиерите реагираха още в първите 24 часа, отвориха затворените си бази, настаниха майките с деца и помогнаха с каквото могат, без да имат сигурност, че разходите им ще бъдат покрити някога в тяхната цялост..Три месеца нямаше никаква стратегия, можеха да се направят курсове и преквалификации, така че да бъдат подготвени бежанците и да бъдат наети в туристическия сектор, който има нужди от кадри. А украинците всъщност изкараха тримесечен морски курорт. Същата липса на организация наблюдаваме и сега, подчерта председателят на БХРА Георги Щерев. През последните три месеца Министерство на туризма изпълнява функциите на Агенция по бежанците, вместо да има време да се занимава с важните въпроси на сектора, посочи той.

Държавата отново очаква хотелиерите да решат проблемите с преместването на бежанците в навечерието на летния сезон. Въпреки че е ясно, че повечето от над 100 000 бежанци предпочетоха безплатното настаняване в 4 и 5-звездните хотели в морските ни курорти, от държавата не правят нищо, за да намерят алтернатива за крайно нуждаещите се. С ясното съзнание, че могат да си измият отново ръцете с "лошите“ хотелиери, които вместо да приемат бежанци при 15 лева на ден, предпочитат да продават на пазарни цени продуктите, в които са инвестирали десетилетия усилия и вложения. Местата не стигат в държавните бази и ще трябва да оставят на хотелиерите да решат дали да продължат да приемат бежанците – основно майки с деца, при 15 лева пълен пансион. Цена, която не е по силите даже на нормално домакинство, посочи Щерев. Не може отново горещият картоф да се прехвърля на бизнеса, вместо държавата да поеме отговорност за политиката, която налага и която уж защитава пред европейските ни партньори.

Още повече, че решението с настаняването на бежанците ще повлияе и на отношенията между Украйна и България занапред. Благодарение на хотелите досега България представи най-добрите условия за настаняване на украинските бежанци в ЕС.

От БХРА настояваме държавата да предприеме такива действия, които да гарантират, че украинските бежанци няма вместо удоволетвореност за оказаната им помощ накрая да изпитват огорчение. На тях в бъдеще ще разчитаме да покрият необходимостта от работна ръка в сезонните хотели, както беше и през последните години. Дано този път кабинетът се вслуша в бранша, който най-добре познава спецификата и проблемите на сектора и да не компрометира хотелиерите, предлагайки труднопостижими за реализиране ценови условия по програмата за бежанците, посочват от БХРА.