Единайсетокласникът от Природо-математическата гимназия "Проф. Емануил Иванов“, гр. Кюстендил, Радин Тихолов е големият победител в Националния ученически конкурс "Гимназист_Програмист“ на Издателска група "Просвета“, съобщиха организаторите. Талантливият младеж спечели оспорваното състезание в конкуренция с близо 50 гимназисти от цялата страна. Учениците имаха за задача да създадат по предварително задание компютърна образователна игра за 2. клас по математика на тема "Умножавай вярно и открий пътя към увеселителния парк“ или по български език на тема "Поправи грешките“ за 1. – 4. клас. Радин представи 3D игра по математика, която се открои със своята оригиналност и занимателност. Младежът демонстрира завидни компютърни познания, въображение и отлични идеи за визуалното представяне на своя продукт. Наградата за първото място е 1000 лв., едногодишен безплатен достъп до платформата е-просвета и грамота.

"Веднага щом чух за конкурса, в главата си вече имах идея за игра по математика. Представих си я като 3D. Следвах примерното описание, но вложих много идеи и от себе си, за да е по-креативно. Знаех, че съм се справил добре“, сподели победителят. Радин се занимава активно с програмиране от година-две. Има специален интерес към софтуерното инженерство и уеб технологиите, а разработките на игри са му хоби. Догодина ще кандидатства, засега смята да учи в България.

На второ място в конкурса се класира Мартин Петков – ученик в 9. клас във великотърновската Природо-математическа гимназия "Васил Друмев“, а на трето – осмокласникът Николай Кънчевски от Частната профилирана гимназия "Американски колеж – Аркус“, гр. Велико Търново. Техните награди са съответно 500 лв. и 300 лв. Журито присъди още една награда от 300 лв. на Мартин Цолов за неговата игра по български език за 2. клас. Той е ученик в 11. клас в СУ "Сава Доброплодни“, гр. Шумен. Всички отличени разработки ще бъдат включени в образователната платформа е-просвета. Наградените ученици, както и всички участници в състезанието, получават едногодишен достъп до е-просвета и грамоти. Победителите бяха избрани от жури в състав: проф. Тони Чехларова – Институт по математика и информатика към БАН, Асен Александров – директор на 51. СУ "Елисавета Багряна“, София, Александър Ангелов – Център за творческо обучение, и Eмилиян Кадийски – Враца софтуер общество. "Критеририите, по които оценявахме, бяха герои, декор, текст, правилен алгоритъм, анимация, сценарий, звук, лекота на управление, занимателност и цялостно въздействие“, коментира проф. Чехларова, която поздрави "Просвета“ за чудесната инициатива. "Такива конкурси са основно средство за мотивиране и за създаване на условия за разширяване на общността на програмистите“, допълни тя. "Идеята за конкурса бе да провокираме учениците от 8. – 12. клас да покажат своя талант и идеи в програмирането. Смятаме, че всички се справиха успешно, и уверено можем да кажем, че има много умни и талантливи български деца“, сподели Владимир Кръстев от Издателска група "Просвета“. В състезанието се включиха ученици от Софийската математическа гимназия, Националната природо-математическа гимназия, Технологичното училище "Електронни системи“ към Техническия университет – София, пловдивската математическа гимназия, училища по компютърни технологии във Варна и Бургас, гимназии в Дулово, Свищов, Копривщица, Пазарджик и много други.