30 чужди граждани, без наличие на документи за самоличност, са установени в паркиран товарен автомобил на 19.05.2022 г. в гр. Лом. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Монтана. Около 22,45 ч. при извършен обход на ул. "Стефан Караджа" в крайдунавския град служители на група за охрана на обществения ред установили паркиран товарен автомобил "Ивеко Дейли" със софийска регистрация, в отключено състояние, без шофьор. При проверката в товарния отсек на автомобила били открити 30 чужди граждани, без документи за самоличност. От тях 28 се представили за сирийци, един – от ирански произход и един – като иракски гражданин. Установен е собственикът на превозното средство и неговият ползвател. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група, извършен е оглед и образувано досъдебно производство по чл. 159 б, ал. 2, във вр. с чл. 159 а, ал. 1, във вр. с чл. 18 от НК.

Чужденците са задържани за срок до 24 часа в РУ Лом, като от тях само един притежавал карта за удостоверяване на самоличността, издадена от Държавна агенция за бежанците в гр. София. За случая са уведомени служба "Миграция", Гранична полиция и Районна прокуратура – гр. Монтана.

На 5-ма от тях, които са непълнолетни, ще им бъде оказана полицейска закрила. Спрямо нерегистрираните лица ще бъдат предприети действия от служители на група "миграция" при ОДМВР Монтана за изготвяне на заповеди за краткосрочно настаняване и ще бъдат съпроводени до Център за настаняване. На регистрирания чужд гражданин е издадено предупреждение по чл. 65 от ЗМВР. Работа по случая продължава РУ Лом.