Днес от 10.00 часа на церемония в Гербовата зала на "Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще удостои с висши държавни отличия изтъкнати български учени, съобщиха от президентството.

За особено значимите му заслуги за развитието на математическата наука и информатиката държавният глава ще отличи с орден "Св. св. Кирил и Методий“ огърлие акад. Иван Попчев.

Акад. Никола Съботинов ще бъде удостоен с орден "Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за особено значимите му заслуги в областта на науката.

С орден "Стара планина" – първа степен държавният глава ще удостои проф. Цочо Бояджиев за изключителния му принос в областта на науката и културата.

Проф. д-р Петко Салчев ще бъде отличен с орден "Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие за изключителните му заслуги за развитието на системата на здравеопазването в Република България.

За особено значимите й заслуги за развитието на историческата наука проф. Милияна Каймакамова ще бъде удостоена с орден "Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие.

Проф. Стоян Караиванов ще бъде отличен с орден "Св св. Кирил и Методий" – огърлие за особено значимите му заслуги за развитието на музикалното изкуство и културата.