Протести, антиинфлационни мерки, данъчни облекчения - това не са антикризисни намерения, това е начинът, по който у нас се управлява – ей така, с взаимни договорки, идващи, едва когато яйцето е опряло да се снася. Така коментира Ренета Инджова пакета мерки на правителството. В обзора на деня на Радио "Фокус“ бившият служебен премиер отказа да анализира професионално въпросният антикризисен пакет и определи ситуацията като клоунада, с невероятни персонажи и театрално интересни фигури. "Къде ще видите като Киро човек, в кой театър?“, с доза тъжна ирония риторично попита Инджова.

Тя определи управлението като един взаимен рекет, който си оказват работодатели, синдикати, правителство, парламент и политици.

"Така всеки постига онова, което поради липса на политическа култура и икономическа смисленост в работата на нашите хора, би трябвало да се постига регламентирано, конкурентно, прозрачно и съответстващо на интересите на участниците“.

По света при такова падение, следва и падане на правителството

"Участваме във война – възможно ли е такова поведение на една страна, която не е част от войната, но въпреки това участва там като клоунада, като пътуващ цирк? Аз не зная на войните да им организират такива развлечения, други знам, но пътуващи циркови групи, и то в контекста да изпълняват мисии? И сега нямало да пада това правителство, защото имали други неща, които трябвало да се свършат. Къде сте видели по света такова падение, където не следва от него падане и на правителството?“, изрази недоволктвото си Ренета Инджова.

Зависими хора не могат да извършват функции на независими институции

"И никой не смее да каже на глас, че българският народ не иска децата му да бъдат възпитавани в джендърски и неясно какви други традиции от хора, които сквернят категорията "семейство“. Това не са връзки на семейни, а на неясни начала, подчинени на мафиотски, на престъпни сдружения. И едва ли не ще прекрачим толерантността, ако изразим на глас и високо нашето несъгласие, защото "традицията повелява“ да сме толерантни към всички“, уточни бившият премиер, като подчерта, че толерантността не означава узурпиране на всички позиции, власти и форми в държавата от свързани с неясно каква насоченост хора.

И допълни: "Няма как зависимите хора да извършват функции на независими институции.“

Военният конфликт Русия -Украйна за пореден път раздели хората

Бившият премиер не подмина и темата за войната, като според нея вниманието на обществото умишлено се отвлича с ненужното разделяне на русофили и русофоби.

"Военният конфликт Русия -Украйна за пореден път раздели хората. Ами ние не знаем как да си живеем живота в условията на мир, камо ли в това противоречиво време, когато тече хибридна война в най-сложните за разбиране форми. И седят хората и гледат, и зяпат и се чудят какво става, но борба сред тях няма. Остана само да сме сън в ехото на нашето говорене. Обаче все още се чуват гласовете ни“, подчерта бившия премиер визирайки протестите – минали, настоящи и бъдещи.

В заключение Ренета Инджова отново беше красноречиво критична в навечерието на най-обичания празник на българската просвета, култура и писменост.

"11 май беше призива ми за оставката на този кабинет, защото не може едно общество, което има Кирил и Методий за свои национални идеали, да бъде водено от един Кирил, който му е министър-председател.

Защото идеалът ми за общество е на просветена технокрация, която е посветена на народа си“, изрази твърдата си позиция единствената жена премиер на България Ренета Инджова.

Димитър Димитров