С почетното звание "Достоен за Свищов“ бе удостоен художникът и дългогодишен главен уредник на ХГ "Николай Павлович“ Иван Бонев

В навечерието на един от най-светлите български празници 24 май - "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“, Община Свищов отличи за пореден път най-изявените и успели личности в областта на културата и образованието.

Вземайки под внимание противоепидемичните ограничения през отминалата година, Общинското ръководство реши да не бъдат излъчени номинации в категорията "Деятел на културата за 2022 година“, тъй като творческата дейност, изявите и съответно постиженията в сферата на изкуствата бяха сведени до критичен минимум, несъответстващ на високите критерии необходими за присъждането на почетното отличие. По тази причина, в тазгодишната класация за образование и култура на Община Свищов бяха представени само номинации в категорията "Учител на годината“ и бе присъдено и най-голямото отличие в областта на културата и образованието на Община Свищов – "Достоен за Свищов“.

Наградата, която малцина са получавали през годините, тъй като носителите на почетното звание "Достоен за Свищов“ се отличават със значителни успехи, в национален и международен мащаб, и принос към културата, образованието и науката на Свищов, тази година бе връчена на художника Иван Бонев. Роден през 1950 г. в крайдунавския град, Иван Бонев е изявена творческа личност, с дългогодишно и трайно присъствие в културния живот на града. Към неговата многолетна творческа биография могат да се добавят щрихи, които го отличават не само като художник и творец от голям мащаб, а и като вдъхновител и организатор на местната художествено-творческата дейност. Богатата биография на дългогодишния уредник и съосновател на Художествената галерия в Свищов, както и неговата всеотдайност към културния живот и изкуството, са основателни причини днес той заслужено да е сред носителите на почетното звание "Достоен за Свищов“. Наградата му бе връчена лично от кмета на Свищов д-р Генчо Генчев.

В категорията "Учител на годината“ бяха наградени изявени учители във всеки един от етапите на образование, както следва:

- Млад учител на годината – Теодора Христова, учител в СУ "Цветан Радославов“;

- Учител на годината в предучилищен етап – Катя Дойчева, педагог в ДГ "Радост“;

- Грамота "За заслуги“ – Едибе Юсуфова, педагог в ДГ "Радост“ с. Царевец- изн. група с. Алеково;

- Учител на годината в начален етап – Татяна Тодорова, учител в СУ "Димитър Благоев“;

- Грамота "За заслуги“ – Росица Караманлиева, учител в СУ "Цветан Радославов“;

- Учител на годината в прогимназиален етап – инж. Йорданка Илиева, учител СУ "Николай Катранов“;

- Учител на годината в гимназиален етап – Асенка Папазова от СУ "Димитър Благоев“, Галя Иванова от СУ "Николай Катранов“, Миланка Узунова от ПДТГ "Димитър Хадживасилев“ и Татяна Митева от СУ "Цветан Радославов“;

- Учител на годината в етап на професионално образование – Ивелина Йорданова, учител в СПГ "Алеко Константинов“.

Наградите на отличените учители бяха връчени от кмета на Свищов д-р Генчо Генчев, а всички номинирани получиха Почетни грамоти "За високи постижения в образованието“, които им бяха връчени от ресорния зам.-кмет д-р Анелия Димитрова и началника на отдел "Образование“ Румяна Кузева.

Грамота за високи постижения в образованието получиха:

- Биляна Ангелова – ДГ "Радост“;

- Любомира Димитрова – ДГ "Васил Левски“;

- Милена Георгиева – ПДТГ "Димитър Хадживасилев“;

- Мирела Пецова – СУ "Димитър Благоев“;

- Светослава Йорданова – СПГ "Алеко Константинов;

- Анелия Данаилова – ДГ "Слънчо“;

- Ася Любенова – ДГ "Васил Левски“;

- Гинка Николаева – ДГ "Калина Малина“;

- Йорданка Паришева – ДГ "Чиполино“;

- Диана Стойкова – СУ "Цветан Радославов“;

- Борислава Димитрова – ОУ "Филип Сакелариевич“;

- Елка Иванова – С У "Цветан Радославов“;

- Пенка Костякова – СУ "Димитър Благоев“.

На тържествената церемония кметът на Свищов засвидетелства уважение и признателност към още три личности, които доказаха своя висок професионализъм и отговорна гражданската позиция в една особена ситуация. Галя Рошелова и Валентина Хистова – учителки в СУ "Николай Катранов“ и Искра Гайдарова – директор на Центъра за обществена подкрепа, получиха благодарствени писма от името на Общинското ръководство, по повод на това, че оказаха незаменима помощ в социалното и образователно приобщаване на бежанците от Украйна в Свищов. Те взеха дейно и доброволно участие в целия процес, с което бяха от помощ не само на украинските граждани, но и на Община Свищов в усилията ѝ да се справи със ситуацията и всички възникнали около нея проблеми.

Тържествената церемония по връчване на Годишните награди за образование и култура завърши с концерт на трио "Тенорите“, които зарадваха свищовската публика с богат и цветен репертоар, а в развлекателната част на празничната програма участие взеха децата от ДГ "Калина Малина“, ДГ "Зорница“ – изнесена група в с. Овча могила, ДГ "Слънчо“, ДГ "Чиполино“, ДГ "Радост“ и ДГ "Васил Левски“.