“0% ДДС няма как да не се отрази на крайната цена на хляба. При хипотетична 2 лв. цена на хляба, когато се махнат 20%, които влизат в тази цена, хлябът ще стане 1,60 лв." Това коментира заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България" Филип Попов в предаването “Денят ON AIR" в Bulgaria ON AIR, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Според него държавата има редица контролни органи, които следва да упражнят контрол, включително Министерството на финансите и НАП, ако има спекулация с цената на хляба.

“25 стотинки отстъпка за всеки литър гориво, 9% ДДС върху топлата вода и парното за една година, премахване на акциза на газта, продължаване на всички мерки като помощ за бизнеса за електроенергия, увеличаване на майчинските, увеличаване на парите за младите семейства с деца на 6000 лв. - новите мерки, включително и тези, които влязоха в сила от 1 април, са насочени към всички български граждани", посочи Попов.

Относно стабилността на коалицията, социалистът обърна внимание, че всички коалиционни партньори са излезли обединени около антикризисните мерки.

Депутатът от левицата обясни, че инфлацията е не само в България, тя е и в Европа, и в САЩ, и в Канада - в цял свят. Той изтъкна, че редица страни са предприели мерки за защита на своето население, такива се предприемат и в България.

По неговите думи основният проблем в България са цените и доходите. “Цените на основни стоки растат нагоре и това е в цял свят, доходите обаче в България в продължение на 10 години бяха на практика замразени. Ето сега, например, за една година 56% са се увеличили пенсиите. А от 1 октомври ще е и същинската пенсионна реформа - тази, за която се борим от години", каза още Филип Попов.

Той обясни, че по-голямата част от мерките ще бъдат приети с актуализацията на бюджета, която следващия месец ще влезе в парламента.