В антикризисният пакет трябва по-добро целенасочване на мерките. Такава препоръка даде Христина Христова, министър на труда и социалната политика в правителството на Симеон Сакскобургготски, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България". Тя подчерта, че има хора с добри доходи, при които не трябва да отиват обществени средства за подкрепа по време на инфлация и даде пример с горивото.

"Гориво ще получат за 1 л намаление с 25 стотинки буквално всички, които зареждат обичайното дизел и бензин. Очевидно сред тези хора, има такива със скъпи коли, които имат и добри доходи и при които не трябва да отиват тези обществени средства за подкрепа по време на инфлацията“, каза Христова.

Що се отнася до намаляването на ДДС, Христина Христова определи това , като много дискусионна и противоречива мярка.

"Обикновено преобладават мненията на икономисти и финансисти, които казват, че такава мярка не води до ефекта на крайния потребител и дават пример с това, което се случи с намаляването на ДДС-то за ресторантьорите – там нямаше намаление на цените за потребителите нито с една стотинка, но пък може да се приеме, че е помогнало да оцелее браншът, в ситуацията на Ковид, когато бяха затворени и не се посещаваха такива обществени заведения“, каза още бившият социален министър и насочи вниманието към два проблема.

"Върху две неща трябва да се замислим за този пакет мерки. От едната страна целенасочването – дали няма да отидат обществени пари при хора, които не се нуждаят от тази подкрепа, първо, и второ, да има баланс на мерките за хората и за икономиката, защото ако икономиката произвежда, има растеж и на БВП, то това е истинската антиинфлационна мярка“, уточни Христова.

"Трябва да се следи за баланса на мерките за хората и за икономиката, за да не се получи така с антикризисни мерки да се генерира социална несправедливост“, предупреди в заключение бившият социален министър Христина Христова.

Цоня Събчева