Антикризисните мерки може би са закъснели, сравнявайки с това, което се случва с други държави от Европейския съюз, където такива мерки бяха приети още в момента, в който инфлацията започна да катери върхове. Това каза политологът Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Според него мерките са добри и необходими.

"Опасенията ми са да не се стигне до социален популизъм. Тези мерки трябва да бъдат така предвидени, че да разпънат предпазна мрежа пред гражданите и пред бизнеса. Единствената ми критика е, че това не са т.нар. "смарт мерки“, или умни мерки. В други държави те са насочени към тези, които имат най-голяма нужда. Защото в момента чрез тази уравниловка ние подпомагаме тези, които могат да си позволят с доходите си да покрият инфлацията, която между другото, средно може би ще стигне 15% за май месец. Но в малката потребителска кошница, в стоките и услугите от първа необходимост тя е много по-голяма, дори може би двойна“, коментира Славев.

"Със сигурност ще облекчат донякъде положението, което няма как да скрием, е тежк“, добави той.

Политологът обърна внимание, че това са мерки, които са с временен характер. "Те са антикризисни, защото в момента имаме големи кризи, но оттам насетне трябва да имаме някаква идея какво мисли да прави правителството с реформа в икономическите отношения и т.н.“, допълни той.

Милослава АНГЕЛОВА

Интервюто е проведено към 09:15 часа.