"Досега ние чувахме като публично говорене от страна на вицепремиера Караджов – "Аз няма да отстъпя! Това, което сме го казали, ще бъде така, както сме го казали“. Това каза Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "През цялото време казваме, че сме експерти, разполагаме с експертизата. Вече имаме и готов доклад, който беше възложен от нас на пазарни анализатори и на консултанти, от който доклад вече имаме яснота какво ще се случи да речем с цената на един хляб“, поясни той.

"Ние сме готови за диалог и тъй като ние оперираме в цяла Европа, виждаме как са конструирани тол системите там. Виждаме по какъв начин се подкрепя за местния бизнес. Такова нещо ние не сме чули досега от вицепремиера Караджов“, заяви Арабаджиев във връзка с предстоящата на 19 май среща на представители на транспортния сектор в МРРБ.

За цените на горивата за бизнес: намаляване на ДДС на природен газ, втечнен нефтен газ на 9% и премахване на акциза за природния газ, метан, той коментира, че по никакъв начин няма да доведе до намаляване на цената на транспортната услуга. И изтъкна два факта. "Всички български превозвачи, които работят и са в светлия сектор, са регистрирани по ДДС и това по никакъв начин няма да повлияе. А по отношение на метана – там намалението на акциза е в размер на около 1-2 стотинки на килограм. Това е пренебрежимо малко, за да окаже каквото и да било влияние върху превозните средства, които са оборудвани с метаново гориво“, каза още Арабаджиев.

Милослава АНГЕЛОВА