"Решаваме проблемите с ниските доходи. Основна цел е да спасим икономиката, производството, да спасим и подпомогнем българския бизнес. Също така да повишим доходите, да овладеем цените – това е целта на всичките тези срещи, с които се опитва правителството и управляващата коалиция да се справят. Инфлацията в България е съизмерима и дори по-ниска от заобикалящите ни държави." Това заяви председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на БТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Той остро критикува упреците на представители на бившите управляващи, защото по думите му няма как те да говорят за проинфлационни мерки, след като са довели държавата до над половин милион работещи бедни, както и до това над милион и половина пенсионери да взимат 300 до 370 лева пенсия. "Целта на БСП е да се даде надежда на хората, че могат да живеят нормално в България", категоричен бе председателят на парламентарната група на “БСП за България“

“Основните мерки, за които БСП е настоявала през годините са подпомагане на младите семейства, подпомагане на българските пенсионери със увеличаване на пенсиите още от 1 юли с около 20%. Както и това от 1 октомври да бъдат преизчислени всички пенсии, така че да се възстанови онази справедливост, която беше към 2008 година, когато имаше справедливост между различно отпуснатите пенсии – това нещо е постигнато. Продължаваме да настояваме и за 0% ДДС на хляба", коментира социалистът основните мерки на левицата, като допълни, че няма как да приеме, тези предложения за проинфлационни, когато и България, и Европа вече са застрашени от продоволствена криза.

По думите му намаляването на ДДС на топлоенергията, топлата вода, парното, електроенергията ще помогне на всеки един български гражданин.

Свиленски заяви, че в коалицията има диалог, макар и преди няколко седмици покрай избора за гуверньор на БНБ да се е усещало леко напрежение. "Мисля, че и след вчерашния коалиционен съвет, а и след днешните изявления на лидерите ще бъдат разсеяни съмненията за напрежение. Коалицията е стабилна и показва желание за решаване на проблемите в обществото", каза още той и добави, че различни външни фактори опитват да всяват раздор в коалицията, но тя се управлява от нашето коалиционно споразумение.

"Има хора, които от ден първи на това управление правят опити да свалят правителството. Непрекъснато бяха поставяни условия за напускане на правителството, но в крайна сметка гражданите се интересуват от това цените, доходите и икономиката да вървят и мерките, които днес ще бъдат представени, ще намерят подкрепа сред българите. Все пак това са исканията на работодатели, синдикати и дори транспортните работници, които макар днес да протестират, то вчера намериха разбиране и съгласие с правителството. Ще решим положително проблема на транспортния бранш", заяви депутатът от левицата.

В заключение Свиленски каза, че България трябва да има евтина газ и социалистите са за това да продължат преговорите с "Газпром". "Защото каквото и да ни разказват няма по-евтина газ от тази, която ще дойде по тръба и това го казват експертите. За нас е важно да се осигури националния интерес, а той е България да бъде осигурена с петрол и газ", довърши той и изрази недоумение защо за едни държави и продукти ще се налага вето и ще се изисква отсрочка, а за други не.