Министърът на отбраната Драгомир Заков участва в заседание на Съвет "Външни работи/Отбрана“ на ЕС в Брюксел. В рамките на заседанието бе проведена дискусия по изпълнението на Стратегическия компас на ЕС в сферата на сигурността и отбраната, с фокус върху повишаване на ефективността на мисиите и операциите по Общата политика за сигурност и отбрана.

Министър Заков открои като приоритети при изпълнението на Компаса засиленото сътрудничество ЕС - НАТО и осигуряването на устойчивостта и стабилността на партньорите в близкото съседство на ЕС: Западни Балкани и Източно партньорство, както и на сигурността в Черно море. Той отбеляза предприетите стъпки по изграждането на капацитета на ЕС за бързо развръщане, като насърчи общо финансиране на военните учения като възможен стимул за принос. Относно повишаване на ефективността на операциите акцентира на по-добрата координация с местните власти и другите международни организации и участници на терен, а също и засилване на гражданско-военното сътрудничество.

Министрите на отбраната обсъдиха също и руската агресия в Украйна на съвместна сесия със заместник-генералния секретар на НАТО Мирча Джоана и с министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников. Разгледани бяха прилагането на одобрените от ЕС мерки за помощ, както и продължаване на усилията за подкрепа. Министър Заков потвърди ангажимента на България за осигуряване на подкрепа за украинските бежанци и предоставената хуманитарна, военнотехническа и медицинска помощ на Украйна.

На фона на променената среда за сигурност в Европа открои значението на тясното сътрудничество с НАТО и призова за по-скорошно подписване на декларация между двете организации.

На заседание на направляващия борд на Европейската агенция по отбрана министрите на отбраната одобриха създаването на хъб на ЕС за иновации в европейската отбрана, като откроиха значението на сътрудничеството с аналогични инициативи на НАТО.

Министрите обсъдиха също възможности за насърчаване на инвестиции в отбраната и засилване на съвместното изграждане и придобиване на способности с цел укрепване на капацитета на ЕС в областта на сигурността и отбраната. България насърчи ЕС да предложи конкретни стимули за ангажиране на държавите членки в многонационални проекти за отбранителни способности и съвместното им придобиване.

Министър Заков проведе и среща с министъра на отбраната на Италия, на която бяха обсъдени въпроси по двустранното военно сътрудничество.