Оцеляването на това правителство е в ръцете на самото правителство. Така бившият лидер на БСП-София Калоян Паргов определи възможностите за разпад на четворната коалиция. В обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“ социалистът определи два проблема довели до спад на доверието към БСП от социологически проучвания.

Наболелите проблеми започват отчетливо да напомнят за себе си

"Значи първият проблем е социалният вектор и вината за това. Не ми се ще вината да бъде на БСП, защото всички решения, които се вземат, наложени от останалите партньори, ще се пишат на БСП, което се проявява в доверието, което виждаме, че намалява и това е тревожно.

Вторият проблем е свързан с нашето участие във властта и дали това участие в управлението би решило някакви вътрешнопартийни проблеми? Отговор на този въпрос от опита, който има БСП, е еднозначен – не, никога участието във властта не е панацея на някакви други проблеми. Да, временно те ще бъдат потиснати, временно партията и всички ще бъдат насочени към упражняването във властта и в участието във властта, но за съжаление наболелите проблеми започват отчетливо да напомнят за себе си и те няма да намерят своето решение. И в хипотеза, ако те не намерят свето решение може да доведе до поредна вътрешна криза, чисто партийна“, обстойно обясни Калоян Паргов.

БСП е приела ролята да бъде социалния вектор, да гарантира социалната справедливост и като такъв може да го търсете при най-уязвимите групи и при растящите бедни

"А броят на растящите бедни и на бедстващите пенсионери расте. Тоест, все повече ще отънява портфейла на средностатистическия българин, което е тревожно и притеснително. И в тази връзка и оцеляването на правителството е в ръцете на самото правителство. Никакви външни фактори нито на Изток, нито на Запад могат да помогнат в положителна или отрицателна посока това правителство да премине този Рубикон“, уточни той.

Два основни проблема в общината

"Топлофикация“ и транспорта, както и обезпечаването им с газ, ценовата политика и тарифната политика в транспорта- това основните в проблеми чакащи решение в общината.

Паргов припомни и позицията на БСП, която остава непроменена – водният сектор в София да се управлява от общината, чрез свое дружество.

"Концесията за водата изтича след 3 години, което означава, че в рамките на този мандат тази тема също ще бъде на дневен ред в софийската общественост“, съобщи в заключение бившият лидер на БСП-София Калоян Паргов.

Цоня Събчева