Заради липсата на ясни резултати превозвачите ще излязат на протест с основните си искания в утрешния ден

Обединеният транспортен бранш излиза на протест утре в София и други градове в страната заради липсата на конкретни решения след 4-часовата среща с министър-председателя Кирил Петков и министри от Кабинета. Това се казва в изявление на Съюза на международните превозвачи.

Въпреки, че диалогът между премиерът и транспортният бранш бе възстановен с добрата воля на двете страни, не бяха постигнати резултати и твърди ангажименти от страна на държавата по основните искания на транспортния бранш, които са и в полза на всички български граждани – намаляване цените на горивата, мораториум върху размера и обхвата на ТОЛ таксите, както и цялостно решение за осигуряване на необходимите средства за гарантиране на транспортната услуга на българските граждани.

Кабинетът не прие предложението на Обединеният транспортен бранш за временно отпадане на биодобавката на горивата, което щеше да намали цената за всички български граждани с 12 ст. на литър гориво, без това да е в ущърб на държавния бюджет. От правителството обясниха, че са водили разговори с Асоциацията на производителите на биодобавки, които са поели ангажимент пред тях за намаляване на цената с 3ст./л. Но не стана ясно как една асоциация може да бъде гарант за подобно намаление.

По отношение на искането за намаляване на акциза на горивата, което ще облекчи като цялостна мярка, както бизнеса, така и гражданите, министър-председателят Кирил Петков пое ангажимент да настоява за това пред Съвета на Европейския съюз.

На срещата за пореден път стана ясно, че протестните действия на Обединеният транспортен бранш са икономически и социални, а не политически. Като стъпка в правилната посока може да се оцени сформирането на работна група с представители на бранша и държавата за детайлно обсъждане на плановете за промени в ТОЛ системата. Целта е постигане на работещо и справедливо решение, което да не натоварва със скрита инфлация стоките за потребителите.

След срещата Обединеният транспортен бранш потвърди отново ангажимента си да съобрази протеста утре с провеждането на матурите по български език и литература, така че да не пречи на придвижването на учениците до образователните институции.

Заради забрана от страна на държавата, камионите и автобусите отново няма да бъдат допуснати до центъра на София. Затова в столицата от 8.30 часа ще има три алтернативни събирателни пункта - бул. "Ботевградско шосе", "бул. "Цариградско шосе" и бул. "Царица Йоанна" преди тунела в кв. "Люлин". В 11.30 часа в ларгото пред Министерски съвет ще бъде организиран брифинг за представителите на медиите.

Протести на превозвачи ще има отново и в Пловдив, Бургас, Варна, Смолян, Стара Загора, Габрово, Плевен, Ямбол, Русе, Видин, Пирдоп, Златица, Благоевград, Дупница, Кулата, Калотина и Свиленград и десетки други населени места в страната. Автобусните превози ще бъда преустановени в Пловдив, Добрич и Смолян.

Протестът се организира от Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ), Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, Българско обединение на шофьорите, Европейски транспортен клъстер, Камара на автомобилните превозвачи в България, Конфедерация на автобусните превозвачи, Национално сдружение на Българските превозвачи и Съюз на международните превозвачи.