***

София.

От 10.00 до 11.00 ч. работниците и служителите в Столична община, Район Красна поляна ще преустановят работа за един час и няма да обслужват граждани, като са решени да отстояват исканията си за увеличение на заплатите с 30% със задна дата от 01.01.2022 г. докрай.

Едночасовата предупредителна стачка на работниците и служителите е следствие на процедура по Закона за уреждане на колективните трудови спорове, стартирала през м. април 2022 г. и липсата на увеличение на работните заплати през тази година.

***

София.

От 16.00 часа в Аула "Максима“ на Университета за национално и световно стопанство вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в церемонията по връчване на дипломите на бакалаври и магистри от катедра "Международни отношения“.

В 17.00 часа в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий“ ще открие изложбата "Яна Язова – родолюбката на XX век“.

***

София.

Министърът на електронното управление Божидар Божанов заминава за Брюксел, където в периода 18-19 май ще проведе работни срещи с висши представители на Европейската комисия. Електронното управление, киберсигурността и електронната идентификация ще бъдат основни теми в разговорите с европейския комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон; генералния директор на ГД "Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ към ЕК Роберто Виола; заместник-председателя на ЕК Вера Йоурова; заместник-председателя на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите Андрус Ансип; генералния директор на Digital Europe Сесилия Бонфелд-Дал; директора на CERT-EU Саад Кади.

Срещите са по инициатива на министър Божанов, предвид увеличаващите се цифрови предизвикателства, актуалността и важността на киберсигурността както на национално, така и на европейско ниво и потенциалните ползи от постоянната й координация на най-високо ниво.

***

Благоевград.

От 9.00 до 12.00 часа в зала 215, Учебен корпус № 8 в ЮЗУ "Неофит Рилски“ ще се проведат безплатни прегледи и диагностика на плоскостъпие при деца и юноши ще се проведат.

***

Варна.

От 16.00 часа в голямата конферентна зала на хотел "Палм Бийч" - Златни Пясъци, гр Варна ще се проведе пресконференция по повод премиерата на "Читотин" по пиесата на А. Багряна, изпълнена от украински деца.

***

Видин.

От 10.00 часа, в заседателната зала на Областен информационен център – Видин ще се проведе начална пресконференция по проект "Областен информационен център – Видин“, който Община Видин изпълнява по Оперативна програма "Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

От 17:30 ч., в залата на Общински съвет – Видин ще бъде представен литературно-музикален спектакъл по книгата на Огнян Герджиков "Аз не бях политик“.



***

Видин.

От 10.30 до 11.00 часа в заседателната си зала на пл. "Бдинци“ 2, екипът на Областен информационен център-Видин ще проведе среща с медиите. Акцент в събитието ще бъде представянето на подробно обобщение на зададените въпроси и проявения интерес към източниците на подкрепа от ЕС на откритите приемни на ОИЦ-Видин в единадесетте общини на областта. Представителите на медиите ще могат да задават своите въпроси и по интересуващи ги теми, свързани с финансирането от Оперативните програми и други инструменти на ЕС.

***

Сопот.

От 17.30 часа в ритуална зала "Хаджи Гьока Павлов“ ще се проведе обществено обсъждане за поемане на дългосрочен дълг от Фонд "ФЛАГ“, с цел погасяване на финансова корекция – проект "Водопровод“.

***

Шумен.

От 14.00 часа в зала 203 ще се проведе заседание на ВК за изготвяне на предложения за съдебни заседатели.