На 18 май, сряда, се въвеждат промени в организацията на движение в София във връзка с провеждането на протести, съгласувани по Закона за събранията, митингите и манифестациите.

Синдикалните организации на работещите в градския транспорт на София организират протест с три сборни пункта – кръстовищата "Лъвов мост“, Сточна гара и Петте кьошета.

Заявеният начален част на пунктове е 8ч. и тръгване от тях в 9,30 ч. с провеждане на шествия.

От 9,30 ч от трите пункта шествията тръгват към Министерство на финансите. Затова се очакват временни затруднения на движението между 9,30 – 10 ч по следните маршрути:

- От пл. "Лъвов мост“ по бул. "Кн. Мария Луиза“, бул. "Цар Освободител“, ул. "Г. С. Раковски“;

- От Сточна гара по бул. "В. Левски“, бул. "Цар Освободител“, ул. "Г. С. Раковски“;

- От Петте кьошета по бул. "Патриарх Евтимий“ и ул. "Г. С. Раковски“;

В 10.30 ч протестиращите пред Министерство на финансите тръгват към Министерски съвет. Шествие от Министерство на финансите до Министерски съвет ще е по маршрут: ул. "Г. С. Раковски“ – бул. "Цар Освободител“ - пл. "Княз Александър I Батенберг“ – бул. "Цар Освободител“ до пл. "Независимост“. От 11 до 13 ч. протестът ще бъде пред Министерски съвет.



Вторият протест, който ще се проведе утре в София е на Националния таксиметров синдикат. Той започва със сборен пункт на Южната дъга на Околовръстния път между бул. "Черни връх“ и бул. "България“.

От 07.00 до 22.00 часа се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на бул. "Кн. Мария Луиза“ между бул. "Тодор Александров“ и ул. "Екзарх Йосиф“.

От 09.00 до 22.00 часа се забранява движението и се разрешава паркирането на автомобилите на участниците в протеста в крайна дясна лента на пътното платно или локалното пътно платно, като се осигурят вход-изходите на прилежащите обекти, без да се засягат спирките на градския транспорт и извън зоните за престрояване на Околовръстен път между бул. "Черни връх“ и бул. "България“, посока бул. "България“.

Само при необходимост и по преценка на отдел "Пътна полиция“ при СДВР от 10.00 до 22.00 часа ще се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. "Кн. Мария Луиза“ между бул. "Тодор Александров“ и ул. "Екзарх Йосиф“, с изключение на колите на градски транспорт.



За третия протест, организиран от Камара на автомобилните превозвачи в България се въвеждат следните промени в организацията на движение: От 07.00 до 22.00 часа се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автобусите и камионите на участниците в протеста, както следва:

- всички паркинги на пл. "Александър Невски“;

- на бул. "Кн. Александър Дондуков“ между ул. "Злетово“ и пл. "Независимост“;

- бул. "Тодор Александров“ между бул. "Христо Ботев“ и бул. "Кн. Мария Луиза“.

От 08.30 до 22.00 часа се забранява движението и се разрешава паркирането на автобусите и камионите на участниците в протеста в двете активни десни ленти на пътното платно, като се осигурят вход-изходите на прилежащите обекти, без да се засягат спирките на масов градски транспорт и извън зоните за престрояване, както следва:

- на бул. "Цариградско шосе“ в участъка между Околовръстен път и "7–ми километър“ (пътен възел с бул. "Христофор Колумб“), в двете посоки.

- на бул. "Ботевградско шосе“ между магазин Джъмбо и бул. "Владимир Вазов“, в двете посоки

- на бул. "Царица Йоана“ между бул. "Панчо Владигеров“ и бул. "Д-р Петър Дертлиев“, посока център, крайна дясна лента.

Само при необходимост и по преценка на отдел "Пътна полиция“ при СДВР от 10.30 до 22.00 часа на 18.05.2022 г. ще се забранява влизането на пътни превозни средства, с изключение на колите на масов градски транспорт, , както следва:

- бул. "Кн. Александър Дондуков“ между моста "Чавдар“ и пл. "Независимост“;

- бул. "Тодор Александров“ между бул. "Кн. Мария Луиза“ и ул. "Опълченска“.