Парламентът на Финландия одобри днес със 188 срещу 8 гласа подаването от страната на кандидатура за присъединяване към НАТО, предаде ДПА.

Гласуването, състояло се след двудневни дебати, проправя пътя за кандидатстване на Финландия за членство в алианса.

Финландският президент Саули Нинистьо и министър-председателката Сана Марин обявиха в неделя, че искат страната им да подаде молба за присъединяване към НАТО.

Сега Нинистьо трябва да подпише кандидатурата, преди тя да може да бъде подадена в централата на НАТО в Брюксел заедно с подобна молба от Швеция.

Очаква се двете кандидатури да бъдат внесени през следващите дни, посочва АП.

Сутринта шведската министърка на външните работи Ан Линде подписа кандидатурата на своята страна за членство в НАТО, отбелязва ДПА. Швеция обяви вчера, че иска да се присъедини към алианса.

Двете страни се надяват да станат членове на НАТО заедно.

Финландският външен министър Пека Хависто каза, че решението не е повод за празнуване, защото "има война в Европа", посочва Ройтерс.

"Членство на Финландия в НАТО няма да промени фундаменталното ни мислене, че винаги ще търсим мирни решения и че сме обичаща мира държава, която най-напред ще търси дипломатически решения на всеки конфликт", заяви той по време на дебатите.

Превод и редакция: БТА