Кметът на община Сливен и член на Регионалния съвет за развитие на Югоизточния район за планиране Стефан Радев бе модератор на дискусията за смисъла от връщане позициите на общините на пазара на публични услуги. Темата бе обсъждана в рамките на Регионален форум на кметовете и председатели на общински съвети от Югоизточния район за планиране, организиран от НСОРБ по проблемите на децентрализацията и местното развитие.

Основните сфери на публични услуги, в които през последните години все по-често местните власти предпочитат модела за самостоятелно организиране, вместо възлагане на външни оператори, са почистването и сметоизвозването, водоснабдяването и канализацията, благоустройствени дейности и енергийния мениджмънт.

Общините са най-големият инвеститор в услугите, свързани с чистотата и управлението на отпадъците. Въпреки това значителна част от дейностите се възлагат на частни компании. За гражданите е трудно да бъде направена оценката кой, в цялата система не изпълнява достатъчно добре своите задължения. Това подтиква повече общини да инвестират в създаването на собствени структури в сферата на управление на отпадъците.